söndag 9 december 2018

Recension: Lupus av Jens Henrik Jensen

Titel: Lupus
Originaltitel: Lupus
Serie: Oxen
Författare: Jens Henrik Jensen
Översättning: Leif Jacobsen
Format: Inbunden
Antal sidor: 550
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"Krigsveteranen Niels Oxen lever ett stilla liv i sin lägenhet utanför Köpenhamn. Var fjortonde dag får han träffa sin son, vilket han alltid ser fram emot - men deras förhållande är konfliktfyllt.
När den tidigare PET-chefen Axel Mossman frågar om Oxen kan åka till Jylland för att leta efter en försvunnen bonde tillika före detta departementschef, säger Oxen först nej. Men då han inser att han kan kombinera uppdraget med en vinterlovsresa tillsammans med sonen, blir svaret till slut ja. Bondens  gård ligger vid Harrild Hede, där vargar har skymtats.
Uppdraget för Niels Oxen in i okänd terräng, där flera slags vargar korsar hans vägar och leder honom tillbaka till hans gamla vän Margrethe Francks förflutna. Ett förflutet som är långt mer hemlighetsfullt och farligt än någon anar."

---------------------------

Lupus är fjärde delen i en av mina favoritserier och självklart var jag helt enkelt tvungen att läsa den. Jag har gillat den här serien ända från första boken och trots att jag ofta inte orkar följa alltför långa serier så har det hittills känts att jag ännu inte fått nog av Niels Oxen.

De tre första böckerna hängde samman på mer än ett sätt så jag var jättenyfiken på hur den här serien skulle fortsätta. Visst finns det här också en länk till det som hänt förut men inte lika starkt som tidigare så den här boken tycker jag faktiskt går att läsa mer fristående, de tre tidigare måste man nog läsa i följd för att kunna följa den råda tråden

Jag har gillat Niels Oxen ända från början och hela tiden velat veta ännu mer om honom. I Lupus för man lära känna ännu en del av honom, en del som visserligen funnits med tidigare men som författaren inte gått in på djupare. Den här gången får man en djupare inblick i Oxens relation med sonen och trots att jag själv inte har några barn så känns mycket av sonens och pappans reaktioner på varandra igen. Ja, Oxen har svåra personliga problem och hans PTSD beskrivs på ett sätt som gör att mman verkligen förstår hur fruktansvärda trauman krig kan åstadkomma, men samtidigt är han så mänsklig och vill tillbaka till ett mer normalt liv att jag inte kan annat än att känna sympati för honom.

Margrethe Franck är nästan lika mycket en favoritkaraktär som Oxen och det var väldigt intressant att få veta mer om hennes förflutna. Det är också det förflutna som gör att spänningen stiger och i alla fall jag börjar tvivla på vem man kan lita på.

Kopplingen till vargar är enormt intressant och jag tycker väldigt mycket om att författaren i efterordet berättat lite fakta om vargar i Danmark och vad som är faktabaserat i berättelsen.

Jag läste nu också på författarens sida att SF Studios köpt rättigheterna att filmatisera serien om Niels Oxen och en tv-serie alternativt film baserad på de här böckerna vill jag verkligen se när det väl blir dags.

Jag tycker väldigt mycket om den här serien och även om jag gillade de tre första delarna väldigt mycket så tycker jag nog att Lupus är hittills den bästa av de här böckerna. Det är en lättläst och spännande bladvändare som inte går att släppa när man väl börjat läsa. Jag hoppas att serien nu fortsätter och att det inte tar alltför länge innan det kommer en ny bok om Niels Oxen, för så fort man läst en av de här böckerna så vill man ha mer!

Självklart läggs den här boken också in bland Årets favoriter

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!


Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR


Mer info om författaren och hans böcker finns att läsa på Jens Henrik Jensens websida

Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

De hängda hundarna
Mörkermännen
Den frusna elden

Lupus finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok/Pocket
Bokus Inbunden/E-bok/Pocket
CDON Inbunden/Pocket


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar