söndag 16 december 2018

Recension: Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg

Titel: Vaxade juveler och brända hjärtan
Serie: Huskvarnaserien, del 3
Författare: Ewa Klingberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 344
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Snön faller tät över den småländska bygden och julen närmar sig med stormsteg. Marika försöker febrilt få lite julkänsla i sin hyresstuga. De nyinköpta adventsljusstakarna sprider ett stämningsfullt ljus men av pepparkaksbaket blir det bara brända hjärtan. Misslyckandet får Marika att stanna upp och ifrågasätta sin nya tillvaro. Gjorde hon rätt när hon lämnade dottern och kärleken. Och hur trivs hon egentligen med det nya livet djupt inne i de småländska skogarna?
I samma rakt råkar en familj ut för en ödesdiger olycka under 1800-talet. Vilken koppling har Marika till den unga kvinnan som tog lagen i egna händer för att rädda sin familj från fattighuset? Kan Marika finna tröst och förståelse för sitt eget agerande i det förgångna?"

------------------------

Vaxade juveler och brända hjärtan är den tredje fristående delen i Huskvarnaserien. Sammanhållande länkar är såklart att böckerna utspelar sig i Huskvarnatrakten men också att personer från de tidigare böckerna dyker upp i den här boken också. Jag har läst de tidigare delarna (länk till recensioner finns längre ner på sidan) och tyckt väldigt mycket om dem så jag längtade rejält efter den här tredje delen och den kom ju precis perfekt tidsmässigt så att jag kunde läsa den före jul.

Boken är indelad i två berättelser, en i nutid och en historisk och de hänger ihop med just "vaxade juveler". Visst är den nutida berättelsen om Marika också engagerande men det jag fastnar för är den historiska berättelsen från 1800-talet om Karolina men så gillar jag ju också att läsa historiska romaner
Något jag verkligen tycker om är att även om det här är feelgood så är det inte bara socker och fluff utan det ryms också en del allvar och mörker i båda berättelserna. Och de historiska delarna belyser också kvinnornas situation i en tid då det inte var så självklart att en kvinna skulle ägna sig åt arbete och/eller företagande. Inte heller den nutida berättelsen är utan svärta, Marika har sina spöken att tampas och komma underfund med.

Det här är böcker att sjunka ner i fåtöljen med och bara njuta. Perfekta  när man vill läsa böcker med mysiga och engagerande historier berättade med mycket värme. Jag ser verkligen fram emot fler böcker av den här författaren.

Tack Historiska media för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Ewa Klingbergs websida

Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

Manglade dukar och vikta servetter
Lånat silver och krossat glas

Vaxade juveler och brända hjärtan finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar: