söndag 19 juli 2020

En smakebit på søndag - För att kunna leva

Den här helgen är förvillande lik förra helgen. På lördagen var vi till mammas lägenhet och fortsatte med lägenhetstömningen. När vi kom hem så var vi totalslut båda två och orkade bara få i oss lite middag innan vi däckade i soffan. På söndagen lär vi inte orka speciellt mycket utan planen är att maken åker och lämnar tillbaka släpet och sen går vi igenom och sorterar lite av innehållet i några av lådorna vi tog med hem. Något mer än det lär ingen av oss orka med.
Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som den här söndagen anordnas av Flukten fra virkeligheten.

-------------------------------

Min läsning har inte gått så bra så den här gången kommer smakbiten från min sovrumsbok, från sidan 19 i För att kunna leva av Yeonmi Park (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)

"Liksom tusentals andra nordkoreaner flydde jag från mitt hemland och slog mig ner i Sydkorea, där vi fortfarande anses vara medborgare, som om en stängd gräns och nästan sjuttio års konflikt och spänning aldrig har delat oss. Nord- och sydkoreaner har samma etniska bakgrund, och vi talar samma språk - med undantag för att man i norr saknar ord för sådant som "gallerior", "frihet" och till och med "kärlek", åtminstone så som resten av världen känner den. Den enda äkta "kärlek" som vi kan ge uttryck för är vår dyrkan av Kim Il Sung, Kim Jong Il och Kim Jong Un, en dynasti diktatorer som styrt Nordkorea i tre generationer. Regimen spärrar all information utifrån, alla videor och filmer, och stör radiosignaler. Det finns varken internet eller Wikipedia. De enda böckerna som finns är fulla av propaganda som talar om för oss att vi bor i världens främsta land, trots att minst hälften av alla nordkoreaner lever i extrem fattigdom och många är kroniskt undernärda."

13 kommentarer:

 1. Läsningen brukar inte gå så bra när man har andra, större saker att tänka på. Jag förstår att ni är utmattade.

  SvaraRadera
 2. Det låter som en intressant bok!

  SvaraRadera
 3. den här står på min läslista. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 4. läst denna, ett så hemskt land, röja upp är jobbigt.

  SvaraRadera
 5. Den här boken är jag intresserad av att läsa!
  Att gå igenom och röja, i synnerhet efter nära släkt, är utmattande!

  SvaraRadera
 6. Jeg har også bøker som bare leses på soverommet. Men som regel er det kriminalromaner jeg leser da. Det er fint å kunne lese flere bøker om gangen, jeg vet det er de som ikke får det til.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 7. Nordkorea måste vara helvetet på jorden.

  SvaraRadera
 8. Jobbigt både psykiskt och fysiskt att tömma en förälders lägenhet. Förstår att ni är helt slut.
  Tack för smakbiten! Jag vill läsa den.

  SvaraRadera
 9. Det har utkommit flera böcker om de gräsliga förhållandena i Nordkorea och farliga flykter till syd. Tack för smakbit, önskar dig styrka i din sorg.

  SvaraRadera
 10. Den här boken står på läslistan. Tack för påminnelsen och smakbiten!
  Ta hand om dig, det är en tuff tid.

  SvaraRadera
 11. Egendomligt land det där, man undrar ju extra mycket hur människorna där har det under pandemin, när de har det så illa annars.
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Intressant att läsa om Nordkorea! Förstår att ni har en tuff arbetsuppgift just nu.

  SvaraRadera
 13. Tack för smakbiten. Har haft den boken ganska länge nu men har inte läst den ännu. Kanske dags nu.

  SvaraRadera