torsdag 2 juli 2020

Hett i hyllan #255


Jag sover så mycket bättre nu när det blivit svalare att jag faktiskt är rätt så pigg direkt på morgonen. Och idag betyder det att jag kan direkt börja med att visa upp hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

----------------

Jag har plockat fram ett bokreafynd


Från förlagets sida:
"Familjen Baraka lever ett stilla liv i byn Beit Daras, belägen i Palestina längs den gamla karavanvägen mellan Egypten och Syrien. Umm Mamdouh (ordagrant Mor till Mamdouh) blir tidigt änka och är känd i byn för att stå i nära förbindelse med djinnen Sulayman. Hennes tre barn växer alla upp till starka och självständiga individer. Äldsta dottern Nazmiyeh har en vass tunga och är den som hämtar hem modern från hennes irrande strövtåg i omgivningarna. Sonen Mamdouh blir tidigt familjens överhuvud, lär sig allt om biodling och hamnar till slut i USA. Den yngsta dottetn Mariam har begåvats med ett grönt och ett brunt öga, lär sig läsa på helt egen hand och har en trälåda fylld med drömmar.
Men livet för familjen Baraka förändras dramatiskt 1948 när israeliska styrkor stormar byn och ödelägger den i samband med att den israeliska staten utropas. Umm Mamdouh och hennes barn tvingas ut på en lång vandring mot Gaza för att de där ska finna en fristad, en vandring som ger återverkningar på kommande generationer. Sextio år senare lever Mamdouhs barnbarn Nur i USA. Hon förälskar sig i en palestinsk läkare och följer efter honom till Gaza. Där lät Nur känna sin släkt genom Nazmiyehs dotter Alwan och barnbarnet Khaled, en pojke som drabbats av locked-in-syndrome efter en bombräd och därför inte kan kommunicera annat än genom blinkningar.
Det blå mellan himmel och hav är en vacker och sorglig berättelse om palestinskt kvinnoliv, om uppbrott och förflyttningar, separationer och hjärtesorg, men också om överlevnad, familjesammanhållning trots enorma avstånd och om kärlek."


Den här köpte jag på bokrean 2017  med en hel hög med andra böcker. De flesta av de böcker står tycvärr olästa i bokhyllan men jag ska nog läsa dem så småningom. Jag hade läst en annan bok, Morgon i Jenin, av den här författaren och gillat den så när den här fanns med i utbudet på bokrean, speciellt som det var ett erbjudande på "3 för 2", så kunde jag inte motstå den.Orsaken till att den förblivit oläst är nog samma gamla vanliga, dvs tidsbrist.

























5 kommentarer:

  1. Morgon i Jenin står oläst i hyllan här hemma. Tack för den indirekta påminnelsen :-)

    SvaraRadera
  2. Morgon i Jenin har jag läst och tyckte den var mycket bra. Så den här boken blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera
  3. Jag har en annan oläst av Abulhawa, samma som Lotten faktiskt 🙂

    SvaraRadera
  4. Morgon i Jenin finns i bokhyllan

    SvaraRadera
  5. Jag har inte läst något av henne men det kanske man borde.

    SvaraRadera