fredag 12 februari 2016

Bokbloggsjerka 12-15 februari

Och så snöar det igen! Man blir ju inte klok på det här vädret! Det har ju inte precis varit någon vidare vinter i år, det svänger fram och tillbaka hela tiden med snö och regn om vartannat. Jag hade gärna velat först ha en riktig vinter med snö och kall och sedan töväder när vintern börjar gå över i vår. Inte som nu, en dag snö, två dagar regn.
Men nu är det fredag och då är det Annikas Bokbloggsjerka som gäller. Idaghar hon fått hjälp av Lotten och frågar

Lottens bokblogg skulle vilja veta hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel?

------------------------

Nu har ju jag inte några barn och de flesta syskonbarnen är vuxna redan så jag kan bara gå tillbaka till min egen uppväxt och vad som fick mig att intressera mig för böcker och läsning.

Det viktigaste för mig var nog det att jag växte upp omgiven av böcker. Både böcker och läsning var en naturlig del av tillvaron eftersom båda mina föräldrar läste böcker. Utöver det så läste mamma sagor åt mig och min bror varje kväll. Och när jag blev större och kunde läsa själv så fick jag alltid böcker i present och den där boken var alltid den mest efterlängtade presenten eftersom mina föräldrar visste precis vad jag var intresserad av och ville läsa.


14 kommentarer:

 1. Min mamma läste för mig när jag var liten, Tusen och en natt och de var så himla spännande böcker.

  SvaraRadera
 2. våra barnbarn är verkligen omgivna av böcker :)

  SvaraRadera
 3. Min mamma läste också mycket högt för mig vilket verkligen gjorde mig intresserad av läsning. Det är nog bra att börja med högläsning då det gör barn mer intresserade av böcker. :) Att föräldranr avläser och att böcker är en del av vardagen är nog också viktigt :)

  SvaraRadera
 4. Låter som en fin uppväxt som verkligen främjar intresset för böcker och att läsa. Jag tror nog att det tyvärr har fått skjutas undan en del idag till förmån för skärmtiden. Skulle vara intressant att se hur det skulle vara om det minskade en aning!

  SvaraRadera
 5. Jag försökte få mina syskonbarn till läsande barn, men det verkar inte ha fungerat alls. Trots att deras mamma läste högt för dem jättemycket och jag gav dem alltid böcker i present. Ibland funkar det och ibland inte.

  SvaraRadera
 6. Det var inte julafton, inte födelsedag om man inte fick minst en bok!!! Den traditionen håller jag liv i fortfarande.

  SvaraRadera
 7. Jag hade en barnvakt när jag var liten. En gammal dam som var en riktig sagotant. Hon berättade alltid sagor eller läste högt på kvällen. Väldigt fina minnen :)

  SvaraRadera
 8. Böcker har alltid varit en del av livet för mig också :)

  SvaraRadera
 9. Förebild utan press tror jag är den viktigaste komponenten!

  SvaraRadera
 10. det där känner jag igen. böcker i hemmet, högläsning och föräldrar som läste böcker. och de hårda paketen var de bästa

  SvaraRadera
 11. Att läsa för barnen är viktigt!

  SvaraRadera
 12. Jag tror att tillgång till böcker är viktigt och att vara omgiven av dem. Tycker det är lite förbryllande med föräldrar som vill att sina barn ska läsa men själva inte föregår med exempel.

  SvaraRadera
 13. Jag växte också upp med föräldrar som läste mycket och hemmet var fyllt med böcker. Mamma och pappa började tidigt att läsa för oss barn så det föll sig väldigt naturligt att läsa i massor när man lärde sig läsa själv.

  SvaraRadera
 14. För mig var också böcker den allra bästa presenten. Och att de visste vad jag gillade och gav mig det snarare än något som de ville ha själva...

  SvaraRadera