tisdag 2 februari 2016

En av oss: En berättelse om Norge

Titel: En av oss: En berättelse om Norge
Författare: Åsne Seierstad
Format: Inbunden
Antal sidor: 540
Förlag: Albert Bonniers förlag
Hyllvärmare
Januari Månads bästa bok

"Det var ingen främmande terrorgrupp som låg bakom den största attacken på Norge i fredstid, utan en ung man från Oslo.
Ända sedan den 22 juli 2011 har Norge försökt att förstå vad som drev massmördaren. Med hjälp av unika källor tecknar Åsne Seierstad bilden an en man som i många år försökt passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt.
Det här är också berättelsen om de drabbade. Två systrar från Nesodden som hade glatt sig åt AUF:s sommarläger på Utøya, årets höjdpunkt. Och ett killgäng från Troms  som rest söderut med samma mål. Bara ett fåtal av dem skulle komma hem igen."


------------------------
Jag var sugen på den här boken ända sen den kom ut och när den sedan dök upp på bokrean förra året så slog jag till och köpte den. Jag har läst en bok av Åsne Seierstad tidigare och tyckte den var bra så jag hoppades såklart att den här skulle vara minst lika bra.

Det som hände på Utøya chockade nog de flesta, det var så helt overkligt att nånting sånt här skulle hända i ett grannland som Norge. Med tanke på allt som händer i världen så var första tanken att det måste ha varit terrorister som utförde den här attacken så chocken blev ännu värre när man sen läste att det var en ensam norrman som mördade alla dessa ungdomar.

Det är intressant att få veta mer om människan bakom brottet, hans bakgrund och vad som orsakade den här hemska mordorgien. Och man får också lära känna några av offrena bättre, de blir mer verkliga än när man bara läste om dem i tidningarna.

Utöver att lära känna människorna så får man också en inblick i hur läget var i det norska samhället och vilka problem som fanns där då som man kan se som en del av problematiken kring Anders Behring Breivik och hans ideologi/ideologier.

Boken är intressant och lättläst förutom när det kommer partier där Seierstad beskriver saker och ting lite väl detaljerat. Det känns som att från att ha hållit god fart så kör man helt plötsligt in i en sandbank och så tar det bara stopp - och för mig känns det som att de detaljerade avsnitten ofta handlar om saker och ting som inte riktigt är nödvändigt eller intressant för mig som läsare, så där kunde man ju faktiskt ha gallrat och komprimerat en del.

Jag gav en smakbit från den här boken för ett par drygt en vecka sedan i En smakebit på søndag och blev faktiskt ganska överraskad av många av kommentarerna. Väldigt många visste om boken, men ganska få hade faktiskt läst den och en del ville inte ens läsa den.

I En av oss har Åsne Seierstad lyckats berätta om en massmördare så att man ser människan bakom tidningsrubrikernas "monster". Det här är en oerhört viktig bok som jag verkligen hoppas att fler ska läsa trots att det är ett sorgligt och obehagligt ämne.

En av oss är januari månads bästa bok och den hamnar också direkt in på Årets favoriter här på bloggenEn av oss finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket/E-bok
Bokus Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok

4 kommentarer:

 1. Jag har vridit och vänt på boken flera gånger och funderat på om jag pallar att läsa den. Hela händelsen med Utöya var så fasansfull så jag har tänkt att jag inte orkar läsa en bok om det. Kanske ger jag den en chans trots allt, när jag nu ser att du korar "En av oss" till månadens bästa bok.

  SvaraRadera
 2. Den här står oläst i hyllan hemma hos mig. Måste läsa! :)

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte boken var oerhört bra, men drömde mardrömmar om den under den perioden när jag läste den. Viktigt, men oj så jobbigt...

  SvaraRadera
 4. Den har jag köpt som pocket men kan någon ge mig lite mer tid.

  SvaraRadera