onsdag 3 februari 2016

Problem med Lettot

Jag har alltså läst min första roman på Lettot nu och det resulterade i att nya problem dök upp. Noveller har ju gått bra, jag har ju läst ett antal ihittills och det har funkat hur bra som helst. Men längre texter lär jag få fortsätta att träna på.

Min bror har provat med att läsa på Lettot och han upptäckte ungefär samma som jag men han hade fördelen att kunna sträckläsa boken så han stördes inte lika mycket.

Det jag nu upplever som problem är att

1. I samma sekund jag stänger av läsplattan och lägger ifrån mig den så verkar minnet också raderas. Lycke, som jag läste som e-bok, fick jag börja om från första sidan 4 gånger  för att komma vidare med. Och varje gång jag började läsa om början så var texten lika ny för mig. I vanliga fall behöver jag inte läsa mer än första raden för att komma ihåg fortsättningen när det gäller omläsning.

2. När jag läser en bok i pappersformat noterar jag automatiskt hur uppslaget ser ut vilket gör det lättare och behändigare att hitta rätt ställe om jag behöver kolla upp någonting - jag vet ju precis hur sidan där infot fanns, såg ut så det är lätt att hitta rätt.

3. Jag får inte samma flyt i läsandet eftersom jag inte ser hela uppslaget som med en pappersbok och det fungerar inte jättebra med min lästeknik. Jag läser inte ord för ord eller ens rad för rad utan läser flera rader samtidigt och har faktiskt också koll på vad som står på nästa sida/föregående sida av uppslaget. Jag har också lätt att få ont i huvudet eftersom jag måste skärpa blicken mycket mer när jag läser på Lettot. När jag läser en pappersbok kan jag i princip låta blicken vila på sidan och ändå läsa så ögonen blir inte lika ansträngda.

Så det är fortfarande en del problem med att läsa e-böcker, men skam den som ger sig. Träning ger färdighet, säger de,  och jag har redan laddat ner ett antal böcker på Lettot så att jag kan träna på att läsa på plattan. Nånting anat jag tänkte prova med är att läsa på min mans iPad - skärmen är större och det kanske underlättar. Det är bara att hålla tummarna att jag kan lösa även de här problemen och att det inte dyker upp nya såsom det har gjort hittills.

4 kommentarer:

 1. Jag har också extremt svårt för e-böcker, men jag försöker också vänja mig :) Mitt största problem med dem är att det inte går att bläddra fram och tillbaka speciellt lätt. Bakåt för att kolla vad som egentligen hände på den där sidan och framåt för att veta hur långt det är till nästa kapitel. Nej, det kommer jag aldrig att vänja mig vid.

  SvaraRadera
 2. Jag läser de flesta böcker på iPad. Jag lägger ofta bokmärken under läsningen, då går det lättare att bläddra tillbaka. På iPad tycker jag det är bäst att läsa böcker i iBooks, för där ser man hur många sidor det är kvar till nästa kapitel.

  SvaraRadera
 3. Jag tror faktiskt att det handlar om en vanesak. För var bok jag läser i e-boksformat desto lättare verkar det gå. :) Jag föredrar läsplatta före vanlig platta, enligt mig märks det att läsplattor har anpassats efter just läsning. Kämpa på!

  SvaraRadera
 4. Ja det är svårt att hitta något man letar i e-böcker, och jag som läser på surfplattan får ställa ner ljuset annars är det så ljust att jag får ont i ögonen. Men ju fler e-böcker jag läser ju lättare flyter det på :)

  SvaraRadera