fredag 19 februari 2016

Bokbloggsjerka 19-22 februari

Jag steg upp relativt tidigt idag, speciellt med tanke på att jag var uppe till ca 03.30 inatt (är man nattmänniska så är man!). Nu har sen morgonen gått åt till att avvärja katastrofer, eller man kanske ska säga "kattastrofer" för lillkillen (1 år gammal, 6 kg) fick spunk och härjade vilt hela morgonen - prylar på bord och spiskransen bara flög när han susade omkring. Så jag har ännu inte ens hunnit få mitt morgonte eftersom tiden gått åt till att rädda vad som räddas kan. Och innan jag sätter igång med att läsa och suga i mig thé så tänkte jag ta itu med Annikas Bokbloggsjerka. Frågan denna vecka lyder

Carola har skickat in följande fråga via mail: hur interagerar du med dina läsare, lockar till dig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen. Hon vill även veta vad det är som driver dig till att blogga och hur mycket du tänker på dina läsare när du bloggar.

---------------------

Jag började blogga eftersom jag är helt enkelt urdålig på att hålla reda på vad jag läser. Försökte med att skriva upp i ett häfte och det tog väl nästan en vecka innan jag hade bort hela häftet. Provade också att göra samma i datorn och det funkade inte heller, på något sätt fanns inte intresset där. Så egentligen började jag blogga för att hålla en typ av bokdagbok för mig själv. Att det sen dök upp andra som ville läsa det jag skrivit var grädde på moset så att säga.

Det som driver mig är att bloggen är det perfekta sättet för mig att hålla reda på det jag läser och så tycker jag att det är så kul att blogga. Och så är det också att jag under en period hade väldigt svårt att formulera mig i skrift och då tänkte jag att bloggandet kunde bli en bra träning och det har det verkligen varit, det blir lättare och lättare för mig att formulera mig och få ner tankarna i skrift.

Interagerandet är att jag svarar på kommentarer och mail från läsare. Tyvärr måste jag medge att jag är urusel på att svara på kommentarer men det har jag lovat mig själv att bli bättre på under det här året. Men 2016 har inte börjat bra i det avseendet så jag måste ta mig i kragen. Mail svarar jag på i möjligaste mån men det blir perioder även där som det är svårt att hinna med.
Besöka andra bloggar och kommentera har jag blivit bättre på men även där förekommer svackor.

Jag tror inte att jag medvetet egentligen försöker locka till mig nya läsare eller försöker få befintliga att stanna. För mig är det viktigt att bloggen är personlig och att personen som bloggar lyser igenom det som finns på bloggen för jag tror att den som börjar följa en blogg gör det för att bloggarens boksmak sammanfaller med ens egen och/eller för att bloggens innehåll är intressant. Jag tror också att det är viktigt där att det dyker upp nya inlägg ganska ofta, dvs att det händer något på bloggen.

Så, nu har jag svamlat ihop ett "litet" svar på frågan fast egentligen har jag nog ingen jäkla aning om varför någon skulle vilja läsa just mina blogginlägg, men jag är otroligt glad för att det faktiskt finns folk som gör det. Att veta att det finns folk som är intresserade och läser mina inlägg är en drivkraft i sig.

 




29 kommentarer:

 1. Här är en som läser dina blogginlägg iallafall. :) Tycker om bloggar som är lite personliga och med bra tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag läser dina, även om jag inte alltid kommenterar "säger hon med skammens rodnad på sina kinder!"

   Radera
 2. Jag brukar hänga här ganska ofta, men vi läser ju ganska lika :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har märkt att vi har liknande boksmak.

   Radera
 3. Det är nog inte så lätt att locka till sej läsare...

  SvaraRadera
 4. Din kommentar kommer att synas efter att den godkänts
  gillar jag inte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK! Tyvärr kommer det att vara så, av olika orsaker, i alla fall ett tag till

   Radera
 5. Att du är dig själv när du skriver är nog viktigt för att läsaren ska känna att åsikten är "äkta" liksom. PS! När katterna går bananas vill det till att rädda vad som räddas kan. Hihi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 6 kg katt med kattungeklumpigheten kvar hinner åstadkomma mycket på en millisekund.

   Radera
 6. Jag tycker det är väldigt roligt och bra träning att skiva ihop recensioner :)

  SvaraRadera
 7. Skriver samma sak till dig som till flera andra: det är "kulfaktorn" som är viktigast! Den dagen bloggande blir ett tvång är det dags att lägga ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med. Ingen mening med att fortsätta om man inte tycker det är roligt!

   Radera
 8. Tycks vara så att det är integrerande som vi tror oss vara sämst på. Så någon annan vecka kanske det är dags för tips på hur vi blir bättre.

  SvaraRadera
 9. Jag började också skriva om böcker på nätet typ som läsdagbok från början. Men nu är det lite mer än så och det är ju fantastiskt roligt med bloggandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt är det ju, annars hade jag nog inte fortsatt!

   Radera
 10. Jag försökte också med en läsdagbok utanför bloggen under gymnasietiden, men jag glömde hela tiden att skriva i den. Bloggen är mycket bättre för det! Det blir så mycket roligare när man får dela det med andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ju nackdelen med läsdagbok utanför bloggen, det är ju så mycket enklare att hålla reda på allt om man har bloggen.

   Radera
 11. jag läser i alla fall din blogg! gärna,träget och troget

  SvaraRadera
 12. Ja här har du en till som behöver ta sig i kragen vad gäller att svara på kommentarer. ;)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är märkligt att det ska vara så svårt! Ha en trevlig helg du också!

   Radera
 13. 03:30?! Galet ;). En annan somnar senast 21:30. En anledning till min egen bloggtorka just nu kanske.

  I övrigt kloka ord i inlägget. Även om jag fastnade mest för det där med 03:30...

  SvaraRadera
 14. Jag tror verkligen det märks om en bloggare tycker det är kul eller inte. Det är lite roligare att läsa om så är fallet :)

  SvaraRadera
 15. Bokbloggandet är riktigt roligt! Och ett bra sätt att upptäcka nya böcker och hålla koll på vad man läser :)

  SvaraRadera
 16. De verkar som de flesta har liknade svar och skulle det inte vara kul att blogga hade jag slutat. Jag har just nu stora problem med att Simba trycker min skärm bakåt, ja det där katterna kan busa till det ibland.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker också att bloggen är en bra läsdagbok. Där vill jag inte halka efter utan ser till att skriva om böckerna jag läst. Och lite andra saker. Men det övriga är jag lite dålig på tyvärr.

  SvaraRadera