tisdag 9 februari 2016

Fröken Viljas ena och andra sida

Titel: Fröken Viljas ena och andra sida
Författare: Anne Fållsten
Format: Häftad
Antal sidor: 304
Förlag: Visto förlag
Rec.ex.

"Vilja springer och springer. Men hittar ändå inte fram. Livet som ensamstående mamma med ett sjukt barn blir svårare och svårare att hålla ihop.
När förändringen blir oundviklig ger hon sig tillsammans med sin son ut på en resa. Plötsligt känns det bråttom att leta upp den försvunna pappan.
Men är det det hon egentligen letar efter?

Någon annanstans finns han som förlorat viljan att leva. Det värsta har redan hänt. Varje dag är en kamp för att hitta en mening med att fortsätta.
Vem har han blivit efter sin obeskrivliga sorg?
Men en dag korsar en märklig kvinna hans väg.
Och ingenting blir detsamma igen."

---------------------------
Fröken Viljas ena och andra sida är Anne Fållstens debutroman. Och debutromaner är jag faktiskt extra svag för.

Boken började så långsamt och med sådant tungsinne att i början kunde jag bara läsa ett kort stycke (10-20 sidor) innan jag tog en liten paus och sedan läste nästa lilla stycke. Jag blev helt klart påverkad av stämningen i boken, kanske berodde det på att det nog fanns en hel del igenkänningsfaktorer där - jag vet hur det känns när man är så in i märgen trött att man är helt slut i huvudet och det känns som att man inte orkar ens tänka en enda helt redig tanke.Och ändå gasar man på för allt man är värd utan att tänka på att sådant så lätt kan straffa sig.

Stämningen i boken är ganska grå och deppig så på det sättet är Fröken Viljas ena och andra sida inte precis lättläst - i alla fall om man är så känslig för stämningar som jag. Så jag dras på ett sätt in i handlingen, eller rättare sagt hamnar i bokens stämning, ganska direkt. Tyvärr medför det att jag själv nästan deppar ihop vilket inte precis underlättar läsandet.Sakta men säkert ökar sedan tempot i boken och det blir lättare att andas, det dyker upp lite ljus i det gråa.

Jag är inte speciellt förtjust i eller känner sympati för någon av huvudpersonerna, mest för att jag inte riktigt kan/vill förstå de val de gjort/gör i livet.

Det här är en stark berättelse som påverkade mig faktiskt mer än vad jag hade trott från början. Men den var nästan för mörk för mig eftersom jag påverkas så mycket av stämningen i boken. Jag ser fram emot att läsa mer av Anne Fållsten!
Tack till Anne Fållsten för rec.exet!

Mer info om författaren finns på Anne Fållstens hemsida


Fröken Viljas ena och andra sida finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


1 kommentar: