tisdag 20 november 2018

Recension: Konstiga huset av Agatha Christie

Titel: Konstiga huset
Originaltitel: Crooked House
Författare: Agatha Christie
Översättning: Lisbet & Louis Renner
Format: Inbunden
Antal sidor: 247
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"Tre Gavlar heter det konstiga hus i ett av Londons rikaste områden. Där bor tre generationer av familjen Leonides tillsammans i harmoni. Men när familjens överhuvud, den ofantligt förmögne Aristide Leonides, dör under mystiska omständigheter förändras allt. Det står lötsligt klart att någon i familjen är en mördare, och misstankarna riktas omedelbart mot Aristides 50 år yngre änka. Snart uppdagas mörka familjehemligheter och svaret på mordgåtan blir allt mindre självklart. Vem är egentligen skyldig, och varför har detta brott begåtts?"

----------------------

Agatha Christie är en av mina stora favoriter och jag har till och med haft en period då jag plöjde igenom allt jag hittade av henne på vårt närmaste bibliotek. Numera läser jag hennes böcker lite då och då, de är ju faktiskt smått beroendeframkallande.

Den här jubileumsutgåvan är en nyöversättning med moderniserat språk. Det moderniserade språket gör nog Christies böcker mer tillgängliga för yngre generationer. Personligen föredrar jag ett äldre språkbruk i böcker av den här typen, det ger en mer tidstypisk stämning i boken för man pratade definitivt inte som vi gör under 40-talet. Men, som sagt, det moderniserade språket gör nog att böckerna blir mer lättlästa för yngre generationer och det är definitivt positivt, för Christies böcker är absolut läsvärda.

Först trodde jag att den här var en till av de böcker som jag missat under min Christie-period, men undan för undan kände jag igen både namn och händelser, så jag har nog läst den för länge sen men glömt bort en del. Nu när jag läser om den så känns det alltså nästan som om det vore för första gången.

Precis som det brukar vara i Cristie-deckare ä berättelsen full av udda och mer eller mindre osympatiska karaktärer. De flesta av dem har någon typ av motiv så det är inte helt lätt att kunna se hur alla bitar hänger samman och gissa vem som är mördaren, men så småningom började jag fatta starka misstankar mot en viss person. Det som är så bra med de här böckerna är att det inte spelar någon roll om man kommer på vem och varför, man är ändå lika sugen på att läsa vidare eftersom boken är så intressant och spännande.

Agatha Christie har själv sagt att den här Konstiga huset  är hennes favorit bland de böcker hon skrivit. Den kom ut 1949 och hennes amerikanska förlag ville att hon skulle ändra på slutet därför att det var alldeles för chockerande men hon vägrade. Det kan vi nog vara glada för idag för utan just det här slutet hade nog inte boken varit riktigt så bra som den är.

Tack Bookmark förlag för rec.exet!


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Agatha Christies websida

Fler böcker av Agatha Christie jag recenserat

Badortsmysteriet
Döden på Nilen
Par i brott
Fem små grisar
4.50 från Paddington
Mord i Mesopotamien

Konstiga huset finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden1 kommentar: