tisdag 18 maj 2021

Tisdagstrion vecka 19: Klassiker jag har läst eller vill läsa

 

I morse var jag uppe riktigt tidigt, redan strax efter 05.00. Om det berodde på att jag gick och la mig alldeles för tidigt igår kväll eller om det var för att min hjärna inte ville vila utan fortsatte att jobba med recensioner större delen av natten så att jag sov rätt så dåligt, vet jag inte. Men faktum kvarstår att jag varit uppe sen väldigt mycket tidigare än vad jag hade behövt och kunde sen inte sova vidare utan det var likka bra att gå upp. Nu är det i alla fall dags att sätta ihop Tisdagstrion, som anordnas av Ugglan & boken. Temat den här gången är

KLASSIKER JAG HAR LÄST ELLER VILL LÄSA

------------
Det blir alltså två trion från mig idag

Först en trio med klassiker jag läst (titlarna är länkad till Bokus där det finns mer info om boken)

1. Samhällets Olycksbarn (Les Miserables) av Victor Hugo
En av mina favoriter och den klassiker som faktiskt fick min make att börja läsa klassiker, vilket han tidigare undvikit.2. Hallarna av Émile Zola
De här är boken som startade Zola-perioden för mig, då jag läste väldigt många böcker av Zola.

3. Anna Karenina av Leo Tolstoj
Jag bara älskade den här boken!


Och så nästa trio, dvs klassiker jag vill läsa och som jag faktiskt redan har hemma men ännu inte hunnit med1. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
Har läst någon bok av Lagerlöf men känner att jag nog måste läsa fler oc hr faktiskt ett par av hennes böcker olästa i bokhyllan

2. Villette av Charlotte Brontë
Har läs en del av systrarna Brontës böcker men inte just den här. Den fanns med i utbudet på en av bokreorna för något år sen och eftersom jag ännu inte läst den så var det självklart att köpa den.
3. Pesten av Albert Camus
En bok jag också köpt på en bokrea något år tillbaka och som jawg hade föresatt mig att läsa men som bara stått oläst i bokhyllan sen dess.
16 kommentarer:

 1. Pesten har jag inte läst, men den står som hyllvärmare och väntar. Och så samhällets olycksbarn. Varför blir den aldrig läst av mig? Måste kolla om jag har den i läslistan. Tack för påminnelsen om Zola också. Jag var så ung när jag läste honom. Borde nog uppmärksamma honom igen.

  SvaraRadera
 2. Jag har läst en i varje trio 🙂 Gillade både Anna Karenina och Pesten.

  SvaraRadera
 3. Victor Hugo är en av favoriterna, en fantastisk författare, fortfarande läsvärd, Villette av Charlotte Brontë tyckte jag om, Hallarna av Émile Zola har jag inte i min bokhylla, han har skrivit många bra.

  SvaraRadera
 4. Jag kan säga att jag inte hade några varmare känslor för Anna Karenina när jag läste den. Men så är det, alla tycker olika!

  SvaraRadera
 5. Hallarna har jag läst, för länge sedan, och minns att jag var helt fascinerad. Samhällets olycksbarn har jag med som en klassiker jag vill läsa. Anna Karenina vill jag också läsa, men har kanske blivit lite avskräckt av Lyrans Noblesser, ha ha! Gösta Berlings saga tyckte jag mycket om. Camus har jag också läst och Vilette står på läslistan. Så sammantaget: tycker om alt vill läsa :)

  SvaraRadera
 6. Gösta Berlings saga har jag läst. Les Misérables har jag sett på Karlstads Teater.

  SvaraRadera
 7. Du har mycket roligt framför dig, då!

  SvaraRadera
 8. Jag har nog sagt det förr, men Gösta Berlings saga är verkligen en av mina favoritböcker! Vilette skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
 9. Gösta Berlings saga har jag läst både en och två gånger. Anna Karenina också. Samhällets olycksbarn har jag nog sett som film. Hallarna har jag inte läst. Villette har jag läst och Pesten har jag med i min trio

  SvaraRadera
 10. Anna Karenina gillade jag också! :)

  SvaraRadera
 11. Vill också läsa Hugo och Tolstoj, men de böckernas storlek skrämmer mig.

  SvaraRadera
 12. Gösta Berlings saga är den enda jag läst. Anna Karenina står och väntar i bokhyllan. Jag vale en annan Tolstoj i min trio.

  SvaraRadera
 13. Anna Karenina, Pesten och Gösta Berlins saga har jag läst. Vilette är med i min trio.

  SvaraRadera
 14. Pesten vill jag läsa någon gång! Gillade Holsts variant på temat.

  SvaraRadera
 15. Läst Samhällets Olycksbarn och Pesten. Minnesvärda klassiker båda.

  SvaraRadera