söndag 2 maj 2021

En smakebit på søndag - När bergen sjunger

Jag förutspådde att det här skulle bli en lugn helg och det har den blivit - till och med lite för lugn. Jag börjar inse att mina förhoppningar att få mycket gjort på lördagar är dömda att misslyckas. På lördagen åkte maken till sin bror för att visa upp bilen och jag hade då räknat med att hinna läsa en hel del och få lite recensioner skrivna. Men ingenting av det hände - istället satt jag och njöt av att vara ensam hemma och gjorde en massa annat än det var tänkt att jag skulle göra. Missförstå mig rätt - det är härligt att ha maken hemma hel tiden men är man van vid att ha dagarna som egentid så blir det ibland lite mycket att han också är hemma och måste få lite uppmärksamhet. Söndagen blir en vanlig söndag med planering (matlista, inköpslista osv) för kommande vecka. Men söndagen börjar  med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Flukten fra virkeligheten.

-------------

Min smakbit kommer från sidan 49-50 i När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai  (titeln är länkad till förlagets sida är det finns mer info om boken).

"Dieu Lan..." sa min far i samma stund som jag fick syn på det vi hade framför oss. Jag spärrade upp ögonen. Träden glesnade på ett ställe och på andra sidan såg jag några hus som brann likt facklor och pelare av svart rök som steg mot den molniga himlen. Jag hörde kvinnor och barn jämra sig, män skrika och någon ropa på ett främmande språk. Jag drog hårt i repen. Bufflarna stannade, sträckte på huvudena, lyssnade.

Jag vände mig till min far. Hans ansikte var förstenat av rädsla. "Japaner. Japanska soldater", mumlade han utan att blinka. Jag tittade på den brinnande byn igen. En grupp män marscherade mot oss från ljusskenet, på väg mot huvudleden, med bajonetterna rakt upp i luften."

13 kommentarer:

 1. Jag kan definitivt relatera till det här med avsaknaden av egentid. Sambon och jag har jobbat hemma i över ett år nu och visst är det trevligt att vara tillsammans, men jag saknar så oerhört mycket att ibland få några timmar för mig själv.

  SvaraRadera
 2. denna köar jag för på biblioteket, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Den här har jag läst, tyckte den var bra. Förstår precis det där med behov av egentid!

  SvaraRadera
 4. Älskar detta omslag! Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
 5. Mannen min er sykemeldt fordi han har byttet kne, så da er han hjemme hele tiden ... Så jeg skjønner veldig godt! :-) Jeg har det også sånn at jeg skal prøve å gjøre en hel del bok-relaterte ting noen dager, og ender opp med å gjøre noe helt annet :-) Det er håpløst!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. Den boken verkar jätteintressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Denna står även på min att-läsa-lista. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 8. Den vill jag läsa! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. den ligger överst i min läshög. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Jösses vad jag sett den boken överallt, får ta mig en funderare

  SvaraRadera
 11. Den här synts nästan överallt, inte läst, men lite nyfiken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Egentid är bra grejer! Den här boken är jag verkligen sugen på.

  SvaraRadera
 13. Det är skönt med lite egentid ibland.

  SvaraRadera