torsdag 28 maj 2020

Hett i hyllan #250

Eftersom det är torsdag så är det dags att visa upp hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
--------------------

Den här gången plockade jag fram ett reafynd

Medicis ring av Jan Mårtenson (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)
Baksidestext:
"Familjen Medici från Florens dominerade politik, ekonomi, religion och konst under renässansen och ett par sekler framåt. Men prakten hade en mörk baksida, med mord, maktkamp och intriger. Det kommer Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren från Gamla stan, att konfronteras med när han hamnar i den pittoreska byn Panicale tillsammans med trätobrodern och kollegan Eric Gustafson.
Lugn och ro, solmogna viner, det italienska köket och värmen är vad de båda vännerna söker efter en lång och trist vinter. Dessutom lockar det överdådiga kulturutbudet: Florens, staden där familjen Medici härskade, Uffizierna, konsten med renässansmålaren Botticelli i spetsen.
Men den idylliska bildningsresan avbryts av plötsliga dödsfall. Motvilligt dras Homan in i ett dramatiskt skeende med oanade konsekvenser. Ett händelseförlopp som utvecklas till en spegelbild av renässansens blodiga intriger.
Umbriens gröna kullar, Florens ovärderliga konstskatter och Gamla stans gränder bildar kuliss till en mordgåta med lika dramatisk som oväntad upplösning."

Trots att jag redan 2016 verkligen försökte låta bli att köpa fler böcker så var erbjudandet jag fick den sommaren, inbundna böcker och en del målarböcker för 25,-, alldeles för bra för att jag skulle kunna låta bli. Mårtensons Homandeckare är böcker som jag faktiskt köper automatiskt när jag hittar någon jg ännu int läst och när den här finns med i utbudet för erbjudandet så var det självklart att välja den. Att den sen blev stående oläst i bokhyllan har sin förklaring just med det - jag har fler av böckerna olästa i bokhyllan just för att jag köper dessa per automatik och sen inte hinner läsa dem. Mårtensons Homandeckare är inte heller böcker som jag läser flera av efter varandra utan dem njuter jag av lite då och då, en i taget. Så den här blir definitivt läst så småningom...

3 kommentarer:

  1. Familjen Medici känner jag ju till, men boken har jag inte läst.

    SvaraRadera
  2. Jag har inte läst Mårtensson.

    SvaraRadera
  3. Den skulle jag ha lust att läsa bara för att handlingen till viss del utspelas i Florens.

    SvaraRadera