fredag 22 juli 2016

Bokbloggsjerka 22-25 juli

Trots att jag inte haft så mycket att göra så har dagen gått förvånansvärt fort och helt plötsligt är det eftermiddag och dags för  "gubben" att komma hem och nu går han på semester. Ska bli intressant att se hur det går med mitt läsande när han är hemma hela tiden. När han är hemma dygnet runt så brukar det betyda att jag inte hinner läsa lika mycket eftersom jag också måste också försöka vara lite social, dvs i alla fall svara när han pratar med mig.
Nu är det i alla fall dags att delta i Annikas bokbloggsjerka som idag handlar om relationer. Hon frågar

Har du råkat på någon relation (kan vara mellan vän/fiende, kollegor emellan, etc.) i en bok (film eller tv-serie) som du fascineras/förundras lite extra över? Om inte, skriv fritt om något som har med relationer att göra (t.ex. din egen relation till en viss författare).

---------------

Det här blev en jättesvår fråga för mig eftersom jag inte ser på karaktärer och relationer i böcker på det sättet. Jag är hela tiden fullt medveten om att detta är fiction och att relationen är såsom författaren velat framställa den (för att driva berättelsen framåt, för att det leder till någonting nytt?), jag funderar inte vidare på det. 
Men när det gäller biografier/memoarer som handlar om verkliga människor så kan det ibland finnas sånt som jag funderar lite extra på. Det senaste var faktiskt i biografin om änkekejsarinnan Cixi i Den sista kejsarinnan av Kina av Jung Chang (titeln är länkad till recensionen) 
Hon hade ju en speciell relation till en eunuck och blev t o m allvarligt sjuk när han avrättades. Det spekulerades om att hon hade en "otillbörlig" relation till den här eunucken och att hon t o m var kär i honom. Och just den här relationen är jag väldigt nyfiken på hur den egentligen var och om eunucken verkligen var en eunuck och hur han såg på deras relation. Var han också kär? Eller var det bara för egen vinnings skull han höll sig väl med kejsarinnan?


6 kommentarer:

 1. biografier funderar man ofta över (sjukdom och olyckor kan göra män till eunucker än idag)

  SvaraRadera
 2. Jag kan nog ändå fascineras, trots att jag är medveten om att det är fiktion.
  Den där boken har jag sneglat på i affären...

  SvaraRadera
 3. Verkar som en intressant relation!

  SvaraRadera
 4. i sanning en intressant relation!

  SvaraRadera
 5. Jag är världssämst på biografier men den här låter ju ändå som något jag ska kolla upp på bibblan.

  SvaraRadera
 6. Låter som en intressant bok/relation!

  SvaraRadera