söndag 31 juli 2016

Blodssystrarna av Michael Mortimer

Titel: Blodssystrarna
Serie: Mortimer del 3
Författare: Michael Mortimer
Format: Inbunden
Antal sidor: 551
Förlag: Norstedts förlag
En världsomsegling på 366 dagar

"Urmakaren Arvid Ljunger i Stockholm kommer en dag i kontakt med två märkvärdiga gamla fickur, Blodssystrarna. Han får i uppdrag att laga det ena uret - samtidigt skakas huvudstaden av två katastrofala olyckor. När Arvid synar urens bakgrund visar det sig att de har varit otursföljda under många år.
Ida Nordlund, hennes mormor Alma och gamle vän Lasse har under tiden hållit sig gömda i Spanien, där de har forskat på Fossildrottningen, den hemlighetsfulla sten som för länge sedan hittades av Linnélärjungen Daniel Solander. Men när deras gömställe röjs tvingas de ta till flykten och ger sig av mot Sverige igen.
För att lösa stenens mysterium måste de få tag i Idas mamma Eva, som har försvunnit och efterlämnat märkliga matematiska kalkyler. De två gåtfulla uren kanske är en ledtråd? Jakten på Eva går via hemliga föremål nedsänkta i ett kärr på Visingsö, filmstjärnan Charles Bronson, trimaranbåtar, bortglömda guldgruvor och det märkliga Voynichmanuskriptet som ingen har lyckats dechiffrera."

-----------------
Blodssystrarna är tredje delen i serien om Ida Nordlund och hennes sökande efter sin mamma Eva. Jag har läst de två tidigare delarna i serien, Jungfrustenen och Fossildrottningen och gillade båda så det var en självklarhet att fortsätta läsa serien för att få reda på mer. Jag hade tänkt att läsa den här tidigare, men tyvärr kom det annat i vägen så blodssystrarna fick vänta till nu.
Någonting jag uppskattade väldigt mycket var att det fanns en resumé av Jungfrustenen och Fossildrottningen  i början av boken, läser man inte böckerna direkt efter varandra så är det lätt hänt att manman glömmer en massa.

I Blodssystrarna har tempot skruvats upp igen och händelserna avlöser varandra i rasande fart. Inte nog med det, nu handlar det inte bara om händelser och en jakt efter fler ledtrådar till Idas mammas försvinnande, utan här handlar det om rejäla katastrofer.

Handlingen i Jungfrustenen gick i rasande tempo men i  Fossildrottningen hade tempot dragits ner något till förmån för mer naturvetenskapliga och matematiska diskussioner i själva handlingen. Blodssystrarna är en blandning av de två tidigare böckerna, emellanåt går det i ett så rasande tempo att man knappt hinner med för att helt plötsligt sakta ner till promenadfart. Tyvärr är det läsflytet som tar stryk av det, de snabba tempoändringarna gör läsandet lite väl ryckigt för min smak. Jag hinner inte alltid bromsa i tid när de långsammare partierna med naturvetenskapliga och matematiska diskussioner kommer, utan måste gå tillbaka för att gå igenom allt en gång till för att vara säker på att jag inte missat något.

Blodssystrarna är intressant, fartfylld och spännande och jag måste ju definitivt fortsätta att följa den här serien för att få veta om, när och hur Ida, Alma och Lasse hittar Idas mamma Eva och får svar på alla sina frågor.  Och eftersom min bror nu också läst de här böckerna så är vi två här hemma som väntar på nästa del och jag hoppas det inte tar alltför länge innan den kommer.


Mina recensioner av de två första delarna

Jungfrustenen
FossildrottningenBlodssystrarna finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar