torsdag 14 juli 2016

Hett i hyllan #48
Eftersom det är torsdag så är det dags för Monikas Hett i hyllan.Monika skriver:

"Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?"

----------------


Jag behöver aldrig leta länge för att hitta någon bortglömd liten pärla i bokhyllorna, de flesta av böckerna i mina hyllor är olästa eftersom jag bara behåller favoriter, signerade böcker och klassiker.

Jag har under lång tid varit medveten om att det finns ett land vars författare jag inte bekantat mig speciellt mycket med och det landet är Italien. Och när jag hittade Mellan himmel och jord av Niccoló Ammaniti på en loppis och gillade baksidestexten så kändes det som den skulle bli en perfekt inkörsport till den italienska litteraturen.


"Trettonårige Cristiano Zena bor med sin pappa Rino i ett fallfärdigt hus utanför det lilla samhället Varrano. Far och son är hänvisade till varandra sedan mamma Irina övergett familjen och aldrig mer visat sig.
I samhällets ögon är Rina avskum - en arbetslös skinnskalle som super oc slåss - men Cristiano älskar sn papps över allt annat. De båda håller ihop mot omvärlden med en sorts förvriden stolthet.
Jagad av ooro för att de sociala myndigheterna ska placera Cristiano på ett ungdomshem, tackar Rino ja till ett förslag som ska lösa alla deras problem. Tillsammans med sina kumpaner - Danilo Aprea och Corrado Rumitz alias Quattro Formaggi - ska han spränga en bankomat.
Men inget går som de tänkt sig"
Jag har haft den här boken i handen ett flertal gånger när jag ska välja nästa bok att läsa men det har alltid kommit något annat i vägen (som vanligt). Under tiden den här legat oläst har jag hunnit läsa ett par böcker av italienska författare och kommit fram till att den italienska stilen passar bra för mig. Så ursprungsorsaken till att läsa den här boken existerar inte längre men nu finns det en ny, att se om jag gillar den här lika mycket som de som jag redan läst.3 kommentarer:

  1. Jag har inte läst speciellt mycket italienskt, men det jag läst har jag gillat :)

    SvaraRadera
  2. har läst några stycken genom åren och jag tror faktiskt att jag gillat dem alla

    SvaraRadera
  3. jag vill också läsa mer italienskt.

    SvaraRadera