onsdag 20 juli 2016

Snövit ska dö av Nele Neuhaus

Titel: Snövit ska dö
Serie: Bodenstein & Kirchhoff
Författare: Nele Neuhaus
Format: Inbunden
Antal sidor: 435
Förlag: Albert Bonniers förlag
En världsomsegling på 366 dagar
Spänningsutmaningen juli

"En grå och regnig novemberdag hittar några byggarbetare skelettet efter en ung flicka på den gamla övergivna militärflygplatsen utanför Frankfurt. Kort därefter blir en kvinna nedknuffad från en gångbro vid motorvägen inte långt därifrån. Kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein upptäcker snart att spåren efter de båda händelserna pekar åt samma håll, och deras efterforskningar leder till det förflutna. Mer än tio år tidigare försvann två tonårsflickor, Laura och Stefanie, från den pittoreska lilla byn Altenhain. Trots bristen på säkra bevis pekades Stefanies tjugoårige pojkvän Tobias ut som förövare och dömdes till fängelse. Nu är han ute och har återvänt till sitt barndomshem. Där möts han av bybornas fientlighet och misstänksamma blickar - och kanske värre än så. Kvinnan som knuffades från bron visar sig nämligen ha en koppling till Tobias. Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein försöker bringa klarhet i överfallet, men hindras av en mur av tystnad. När så ännu ett försvinnande sker börjar en häxjakt i byn."

---------------------

Den här boken såg man lite överallt hos bokbloggarna för ett tag sedan och de flesta verkade tycka den var bra. Jag brukar i vanliga fall försöka vänta lite med att läsa böcker som det talats väldigt mycket om för att inte påverkas alltför mycket när jag själv ska läsa boken. Men när jag hittade den hos Myrorna till en billig peng så kunde jag inte låta bli. Och när den väl fanns i bokhyllan så kunde jag inte stå emot frestelsen speciellt lång tid.

Jag har nog inte läst någon tysk deckare tidigare så det kändes lite spännande att prova på något man inte provat tidigare.Snövit ska dö är Nele Neuhaus internationella genombrott och den är fjärde boken i serien men den första som översatts till svenska. Att man börjar med att översätta del fyra är faktiskt nånting som känns lite knepigt, det känns lite som att man kanske missat något i o m att man inte fått tillfälle att läsa de tre föregående böckerna. Men det funkade ändå bra att läsa den här.

Karaktärerna i boken är väldigt lätta att komma in på livet och både Oliver von Bodenstein och Pia Kirchhoff är personer som det är lätt att tycka om och följa. Det som handlar om privatlivet kretsar mest kring Oliver von Bodenstein så Pia Kirchhoff får stå tillbaka något och henne lär man inte känna lika mycket, kanske det blir hennes tur i kommande böcker

Jag är väldigt förtjust i att handlingen tilldrar sig i en liten by,det för med sig sånt som hör bylivet till, dvs alla känner alla, det skvallras friskt osv osv osv. Och när det kommer utomstående och/eller sådana som man inte vill ha att göra med så visar man upp en enad front även om det finns meningsskiljaktligheter under ytan. Maktbalansen i en liten by är ju helt annorlunda än vad den är i större städer (som deckare ofta brukar utspela sig i) och det i sin tur kan också leda till en del kontroverser, så det blir lite speciellt att förlägga handlingen i en deckare i en hårt sammanhållen by.

Boken är väldigt lättläst, spännande och berättelsen håller högt tempo ända från början så man läser vidare av bara farten för att hänga med i svängarna.
Jag blev inte det minsta besviken på den här boken utan tycker att den nog är en perfekt bok att läsa när man vill ha något spännande och lättläst.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Nele Neuhaus websidaSnövit ska dö finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


1 kommentar:

  1. Jag gillade verkligen beskrivningarna av byn och bylivet. Det är med skvaller och hur saker tystas ned skildrades på pricken.

    SvaraRadera