måndag 18 juli 2016

Den sista kejsarinnan av Kina av Jung Chang

Titel: Den sista kejsarinnan av Kina
Författare: Jung Chang
Format: Inbunden
Antal sidor: 503
Förlag: Norstedts förlag
En världsomdsegling på 366 dagar

"Änkekejsarinnan Cixi är en av de viktigaste kvinnorna i den kinesiska historien. Vid sexton års ålder blev hon en av kejsarens konkubiner. När kejsaren dog 1861 upphöjdes deras femårige son till ny kejsare. Cixi genomförde genast en palatskupp mot de förmyndarregenter som hennes man utsett och blev i praktiken Kinas nya härskare - hon regerade bokstavligen från sin plats bakom tronen, med en silkesskärm mellan sig och de manliga ministrarna.
Cixi styrde under en stormig och omvälvande tid och var tvungen att lösa ett antal nationella kriser: Taiping- och Boxarupproret, krigen med Frankrike och Japan samt en invasion av åtta allierade nationer, däribland Storbritannien, Tyskland, Ryssland och USA."

--------------------

Jag är väldigt förtjust i att läsa om länder långt borta och Kina är en klar favorit. Kulturen och historian är så annorlunda jämfört med vår och det finns så mycket att läsa om att det känns som att man hela tiden hittar något nytt. Inte nog med det, det finns också väldigt många fascinerande personer att läsa om. Så när den här boken fanns på bokean blev jag överlycklig!

Änkekejsarinnan Cixi (också stavat Tzu Hsi) är en nog en av dem som man ofta har kunnat läsa om i olika böcker. Det intressanta är att författaren av den här boken presenterar en mycket annorlunda bild av Cixi än vad man är van vid. Istället för en maktgalen tyrann får man här träffa en kvinna som sakta men säkert börjar föra Kina in i modern tid och som får slut på en del rätt så vidriga gamla sedvänjor.

Visst, det här är en fack- och historiebok och emellanåt rätt så tung att läsa eftersom det är mycket fakta, många namn, komplicerade släktförhållanden och relationer, många källhänvisningar osv osv, men samtidigt är porträttet av Cixi så intressant att jag inte var frestad en enda gång att lägga ifrån mig boken. Författaren Jung Chang måste ha lagt ner enormt mycket tid på research inför den här boken med tanke på hur omfattande den är och vilken inblick man får i hovlivet i Den förbjudna staden, Kinas dåtida politik och Cixis liv.

Är man intresserad av Kina så är den här boken helt enkelt ett måste!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Jung Chans websida



Den sista kejsarinnan av Kina finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok



1 kommentar:

  1. Den här vill jag väldigt gärna läsa. Cixi är verkligen en spännande person.

    SvaraRadera