tisdag 12 juli 2016

Top Ten Tuesday - boklig fakta om mig

Gårdagen blev en lite ofrivillig bloggfri dag för mig. När man minst anar det så börjar först datorn krångla och nätkopplingen svaja (ska bli så skönt att få fiber i år...) och sen dyker det upp ett åskväder vilket väldigt ofta betyder kortare eller längre elavbrott så då är det lika bra att stänga av allt tills åskan gått förbi,  så det gick inte att jobba på datorn förräns senare på kvällen. Och när man sitter där och har en del som man skulle vilja fixa färdigt så blir man oerhört frustrerad. Men idag verkar allt fungera som det ska - än så länge i alla fall. Eftersom det är tisdag så är det Top Ten Tuesday som står på tur.Temat idag är fakta om mig

Ten Facts About Me (bookish or just general about you facts or ten facts about you as a blogger...whatever you want)

--------------------

Och då får det bli bokliga fakta för mig

1. Lärde mig läsa i 4-årsåldern och har läst böcker ända sedan dess så jag har hunnit med en hel massa hittills
2. Började med klassiker i 7-årsåldern
3. Läste pappas deckare och mammas kärleksromaner i smyg samtidigt med klassikerna för deckare/romance var "förbjudna" så länge jag var barn. Men mina föräldrar gav upp när de insåg att jag hela tiden hittade på sätt att komma åt de där "förbjudna" böckerna i alla fall.
4. Plöjde igenom Solzjenitsyns Gulagarkipelagen vid 15-årsåldern "bara för att"
5. Kom för första gången i kontakt med riktiga ungdomsböcker (hästböcker osv) när jag flyttade till Sverige.
6. Att jag lärde mig svenska så snabbt har jag ungdomsböckerna att tacka för. Köpte en "hästbok" ca ett halvår efter att jag flyttat till Sverige och läste den om och om igen tills jag förstod alla orden (såklart vägrade jag använda ordbok). Det sista ordet tog fyra genomläsningar innan jag lyckades klura ut vad det betydde. Och det ordet var  "kryckor"
7. Älskar bokmärken och samlar på dem.
8. Läser i princip alla genréer utom sci-fi.
9. Älskar tegelstenar men läser det alldeles för sällan numera. Däremot köper jag ofta tegelstenar och de blir liggande i bokhyllan, så det är ganska så många sådana som väntar just nu.
10. Har sån tur att både min man och min bror läser så jag har alltid någon att prata böcker med.


6 kommentarer:

 1. Kul att du kommer ihåg att ordet som "saknades" var kryckor :) Inte ett helt lätt ord att förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ordet lär jag inte glömma i första taget. Som jag kämpade med det och pappa tyckte jag borde ta den lättare vägen och titta upp den i ordboken, men jag gav mig inte, jag skulle komma på det genom att förstå sammanhanget eller genom att någon av klasskompisarna kunde visa vad det var (vi hade nämligen inget "gemensamt" språk i början)

   Radera
 2. väldigt intressant lista! inget stoppar ett läshungrigt barn. allra minst några förbud. fantastiskt att lära sig ett nytt språk på det sättet. jag hade nog inte kunnat motstå ordboken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Ett förbud triggar nog snarare, i alla fall mig.

   Radera
 3. Jättekul att läsa dina faktan! :) Måste också göra denna lista känner jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut att du också ska göra den här!

   Radera