söndag 13 oktober 2019

En smakebit på søndag - Det lilla galleriet i solen

Den här helgen hade vi planerat skulle bli en lugn hemmahelg och vi skulle bara ta det lugnt, vila och läsa en hel del. Nu var vi tyvärr ändå tvungna att åka in till Uppsala på lördagen, min mobil bestämde sig nämligen för att den inte ville vara med längre och det vara bara att åka in och skaffa en ny.När vi ändå var i stan så fixade vi lite annat också och så hade plötsligt halva dan gått. På söndagen ska vi i alla fall ingenstans utan håller oss hemma och läser och tar det lugnt. Söndagen börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas Flukten fra virkeligheten.  En smakebit på søndag går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

--------------------------

Min smakbit kommer från sidan 44 i Det lilla galleriet i solen av Marie Sammeli (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)

"Flygplatsen skulle kunna vara vilken flygplats i Europa som helst, modern och ljus. Vägen från flygplatsen skulle det däremot inte. Kilometer efter kilometer längs med motorvägen sträcker Kapstadens största kåkstad, Khayelitsa, ut sig. Även om jag sett bilder på kåkstäder och läst mängder av reportage är det svårt att föreställa sig hur eländigt det faktiskt är. Små plåtskjul byggda tätt, tätt ihop. Presenningar slår i blåsten, vid sidan av motorvägen betar några kor och två getter. Theo tittar med stora ögon. Ja, inte bara Theo, mina ögon är också runda som tefat. Det är en oerhörd kontrast till den moderna flygplatsen.
"Här bor jag", pekar taxichauffören när vi passerar en avfart med skylten Langa. Jag sneglar på honom. Han är välrakad och klädd i en proper svart skjorta med svarta byxor. Det ser rent och välstruket ut. Hur är det möjligt att se så välvårdad ut och bo i de här förhållandena?"


15 kommentarer:

 1. utan mobil är det svårt, tack för intressant smakbit.

  SvaraRadera
 2. Den här boken har jag sett till en del den senaste tiden. Sydafrika är ju intressant.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Den här fick jag visst ett mejl om, kanske man borde läsa den.

  SvaraRadera
 4. Åh, det här känns lovande! Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Är jättesugen på den boken.

  SvaraRadera
 6. Noen dager er virkelig sånn. Det hjelper ikke hvor mye man planlegger, plutselig må man både det ene og det andre :-)
  Håper du får en fin og avslappende søndag!

  SvaraRadera
 7. Intressant smakbit. Tack för den!

  SvaraRadera
 8. Lite annorlunda att placera handlingen i Sydafrika och dessutom själv vara bosatt där vilket borgar för att författaren vet vad hon beskriver. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 9. Ny bok för mig, låter intressant med Sydafrika. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. intressant miljö. en är alltför beroende av mobilen numera

  SvaraRadera
 11. Utan mobil klarar en sig inte alls. Jag har beställt en ny som kommit bort i frakten eller som felsorterats. DHL har tydligen problem just nu. Den kommer väl fram om en vecka eller två så dt är tur att min gamla funkar så bra som den gör.
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Den där trappan skulle jag kunna tänka mig att sitta på, bland all grönska. Stor kontrast mot kåkstaden.

  SvaraRadera
 13. Intressant bild av Sydafrika. Kände inte till den boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 14. Tack för smakbiten, boken var ny för mig.

  SvaraRadera