torsdag 24 oktober 2019

Hett i hyllan #219


Idag ska vi shoppa lite vinterkläder men innan vi åker så tänkte jag delta i Monikas Hett i hyllan. Monika säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-------------

Ett loppisfynd igen

Vid avgrunden av Gitta Sereny
Baksidestext:
"Berättelsen om kommendanten i Treblinka
Utrotningslägren under andra världskriget styrdes av blott fyra män. Franz Atangl var en av dem.
I fängelset intervjuades han i flera veckor av Gitta Sereny. Där satt han dömd som medskyldig till mord på minst 900.000 människor.
Stangl inledde sin "karriär" som den perfekte skrivbordsmördaren på en inrättning för barmhärtighetsmord. Men han upplevde sig inte som skyldig till något brott. Han hade ju inte sett människorna som dödades utan lutat sig mot expertutlåtanden om deras livsoduglighet. Så blev han till det idealiska verktyget för nazisternas utrotningspolitik.
Hur kunde mänskliga varelser förvandlas till instrument för sådan gränslös ondska? Och hur kunde resten av världen låta det ske? frågar sig Gitta Sereny, känd i Sverige genom böckerna Ohörda rop och Albert Speer och sanningen."


Den här författarens böcker verkar visst alla hamna som hyllvärmare av någon anledning - Albert Speer och sanningen  är en av hennes böcker som jag tagit upp i Hett i hyllan tidigare. Den här boken köpte jag 2013 på loppis.  Jag vet faktiskt inte om det är jag eller maken som köpt den här boken - maken är väldigt intresserad av andra världskriget och jag läser och har läst en hel del om det också. Kanske boken var ett gemensamt köp, kommer faktiskt inte ihåg hur det kom sig att vi köpte den. Trots att den stått oläst så länge i bokhyllan, troligtvis pga tidsbrist, så är jag fortfarande intresserad och tror nog att jag kommer att läsa den förr eller senare


OBS! Du har väl sett att jag lottar ut första delen i Jens Henrik Jensens nya serie här på bloggen? Regler och anmälan finns HÄR 

2 kommentarer:

  1. Jag känner mig lite tudelad till den här typen av böcker, där massmördare liksom blir "kändisar". Samtidigt... hur ska vi annars få veta...

    SvaraRadera
  2. Jag kan känna att den här typen av biografier gärna blir stående. Jag vill äga dem, men behöver en liten extra push för att ta itu med dem.

    SvaraRadera