torsdag 10 oktober 2019

Hett i hyllan #217

Torsdagen börjar med att visa upp hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-----------------

Jag plockade fram ett loppisfynd igen

Midnatt i ondskans och godhetens trädgård av John Berendt
Baksidestext:
Savannah, Georgia. På morgonen den 2 maj 1981 hörs skott från antikvitetshandlaren Jim Williams storslagna patriciervilla. Mord eller självförsvar? En isolerad händelse eller en härva av osynliga samband?
Passionerna har i alla fall sjudit länge i sydstatsidyllen.
New York-journalisten John Berendt fanns redan på platsen. Han hade lockats till Savannah av dess rykte som aristokratisk sydstatsskönhet, grundad 1733 och då landets första moderna stad. Här fann han den riktigt gamla Södern. Här låg USA:s rötter ännu synliga i prunkande parker och societetshus, slum och segregation. Han slog sig ned i staden och började intervjua dess invånare, ett persongalleri som hämtat ur en roman av Dickens. Den excentriske Jim Williams blev hans vän, bland många andra. Och plötsligt stod han mitt i en dödsskjutning vars efterspel kom att väcka uppmärksamhet i hela landet
Vem ljuger? Varför?
Hans bok har blivit en internationell succé. Den har jämförts med Peter Mayles böcker om Provence och med Truman Capotes klassiska kriminaldokumentär Med kallt blod. Och hos Berendt är den urgamla berättelsen om begär och avund, kärlek och svek också spetsad med gift, voodoo och galenskap."


Den här boken köpte jag 2013 på loppis på Täby Galopp tillsammans med en rejäl hög med andra böcker. Av böckerna jag köpte den gången har jag läst ungefär hälften och resten blev alltså hyllvärmare, precis som den här. När jag läser baksidestexten så förstår jag ju varför jag köpte den och blir intresserad igen och sugen på att läsa den. Tyvärr hinner jag inte ta itu med den just nu, men jag får väl sätta den så i bokhyllan att den är lätt att se när jag nästa gång letar efter något att läsa.

5 kommentarer:

  1. Det där låter jättespännande. Jag har aldrig läst något av John Berendt.

    SvaraRadera
  2. Ja, den låter ju riktigt bra, och det där omslaget skulle ha lockat mig oavsett.

    SvaraRadera
  3. Äntligen en bok som jag har läst! Jag tyckte ganska bra om den.

    SvaraRadera