söndag 12 april 2020

En smakebit på søndag - Astrids resa

Just nu är ju både veckorna och helgerna likadana, det händer inte mycket och vi åker ingenstans utan stannar hemma.Ingen av oss klagar egentligen inte, vi trivs hemma och ha båda så mycket att göra att vi inte hinner ens tänka på att vi på något sätt satt oss själva i karantän. Maken mekar moppe och bil, fixar i trädgården och nu när jag äntligen kommit igång med bokläsningen så sitter jag mycket och läser. Och så har vi våra vanliga rutiner med en lunchvila mitt på dan då vi slötittar på tv och tar en tupplur. Det var så lördagen såg ut och jag tror nog att det är så söndagen också kommer att bli förutom att vi brukar titta rätt så mycket på tv på söndagarna. Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som anordnas den här söndagen av Flukten fra virkeligheten.

--------------

Min smakbit kommer från boken jag precis börjat läsa, från sidan 5 i Astrids resa av Pia F. Davidson (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)


"Stockholm Östermalm, januari 1893
Astrid stannade på trappan och kisade upp mot solen. Det var en alldeles underbar kristallklar vinterdag med hög och krispig luft. Hon stängde porten och drog pälsen tätare runt kroppen. Under de närmaste två månaderna skulle solen visa sig högst tillfälligt. Egentligen gjorde det ingenting, numera hade hon det så bra att hon till och med uppskattade den mörka och kalla årstiden. Hon behövde inte stå på en isig brygga och klappa tvätt eller stycka kött med fingrar så stela att kniven och sågen vägrade att lyda. Istället kunde hon tända en brasa i den öppna spisen, lägga upp fötterna på en stoppad pall och fantisera om de skuggor som blev levande på väggen.
Idag skulle de vanliga rutinerna ersättas av en lunch med Petrus. Inbjudan hade anlänt samma morgon. I vanliga fall var det han som besökte henne, men den här gången ville han att hon skulle komma hem till honom."

17 kommentarer:

 1. Det høres ut som Astrid har kommet seg oppover i klassesystemet, Bra for henne :) Tusen takk for smakebiten!

  Håper dere får en god søndag! Her har vi også ting å finne på, vi voksne i det minste. Det er litt verre for tenåringen og 9-åringen som savner vennene sine veldig.

  SvaraRadera
 2. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. allt i almanackan är överstruket, finns dock massa intressant i svtPlay, kallt, trädgården får vänta, går på gymmet, promenerat, väldigt viktigt för mina sockervärden... Boken verkar intressant, tack för trevlig smakbit.

  SvaraRadera
 4. Det var både et fint cover og en fin tittel :-D
  Vi har stort sett lest vi og, men hvert år sender TV egen påskekrim, den tar vi opp og så koser vi oss med det om kvelden. Jeg gleder meg alltid til denne påskekrimmen. Men jeg trenger ikke lese krim selv. Jeg leser krim på sengen hver kveld hele året, så det blir ikke noe spesielt med den akkurat i påsken.
  Ha en riktig fin påskesøndag!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten, det låter som en intressant bok

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten, det låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
 7. Astrid verkar ha kommit upp sig i världen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Författaren är bekant men boken kände jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakebiten, ny bekantskap för mig.

  SvaraRadera
 10. Å, jag är nyfiken på denna. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. så vackert omslag. kände inte till boken, men den vill jag läsa. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 12. Den boken var ny för mig. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 13. Letade, såg att den är alldeles purfärsk, inte utgiven ännu. Jag som gillar historiska romaner går igång. Får lugna mej tills den finns tillgänglig på biblan. Tack för smakbit, trevlig påskdag!

  SvaraRadera
 14. Älskar omslaget. Tack för smakbiten. Välbehövlig klassresa, verkar det som.

  SvaraRadera
 15. Det låter som huvudpersonen gjort en rejäl klassresa. Har varken hört talas om boken eller författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 16. Det där låter som en intressant bok, och vilket vackert omslag. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera