torsdag 16 april 2020

Recension: Mordet på en sjöjungfru av Rydahl & Kazinski

Titel: Mordet på en sjöjungfru
Originaltitel: Mordet på en havfrue
Författare: A.J. Kazinski & Thomas Rydahl
Översättning: Leo Gefvert
Format: Inbunden
Antal sidor: 407
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"H.C. Andersen skrev dagbok nästan varje dag under sitt vuxna liv, från 1825 och fram till sin död 1875. Det är bara ett halvår som saknas. Sommaren 1834 när han utfattig återvänder hem från Italien upphör han plötsligt att föra dagbok. Ingen vet varför.
Köpenhamn 1830-tal. Staden plågas av fattigdom, sjukdom och politisk oro. Polisen står handfallen och avskyvärda brott förblir olösta. När den unge författaren H.C. Andersen anklagas för ett bestialiskt mord måste han själv försöka hitta den riktige mördaren och lösa mysteriet för att inte bli oskyldigt dömd.
Med en intuitiv kunskap om psykologisk profilering börjar H.C. Andersen att arbeta med det makabra mordfallet. Ett fall han sedan omvandlar till en av sina världsberömda sagor."

---------------------------
Den här boken blev jag direkt intresserad av när jag läste baksidestexten. Jag gillar historiska romaner, den här utspelar sig ju på 1830-talet och en historisk spänningsroman är näst intill oemotståndlig.

Det har ju dykt upp en hel del olika noir-romaner och den här skulle man nog kunna se som en Köpenhamn Noir. Det är inte ett glatt och trevligt Köpenhamn man besöker i den här boken, utan det är en betydligt skitigare och mörkare verklighet på 1800-talet med tjuvar, mördare och horor som befolkar staden. Mordet är såklart också brutalt och våldsamt som omgivningen och karaktärerna som befolkar de här stadsdelarna. Jag associerar faktisk direkt till 1793 i och med att miljön är lika förutom att berättelserna utspelar sig i olika städer.

Det är väldigt intressant att huvudpersonen som utreder mordet är den välkända sagoberättaren H.C. Andersen och det ger en liten extra knorr åt de här berättelsen. Det är också intressant att få följa mördarens göranden bakom kulisserna och vad hen grundar sitt mord på för teorier.

Mordet på en sjöjungfru är resultatet av ett samarbete mellan Thomas Rydahl och A.J. Kazinski (pseudonym för Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich).

Det här är en lättläst, välskriven och oförutsägbar historisk spänningsroman med en verkligen annorlunda och oväntad huvudperson som nog de flesta känner till i en helt annan roll än den an har här. 

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!


Och vilket sammanträffande att jag för ett tag sen köpte en passande trädgårdsskulptur


Mer info om Thomas Rydahl och hans böcker finns på hans websida


Mordet på en sjöjungfru finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar