torsdag 21 maj 2020

Hett i hyllan #249

Eftersom det är torsdag så är det dags att visa upp hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-----------------

Den här gången har jag plockat fram två böcker, de två första delarna i en serie.

Än finns det hopp av Karin Wahlberg (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)
Baksidestext:
"Året är 1953 och polioepidemin härjar i Sverige. Ella-Kristin på sjuksköterskeutbildningen får hoppa in och praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon oroar sig för fästmannen Carl vars läkarkunskaper sätts på hårda prov och det blir en höst när många liv slås i spillror och friska unga människor drabbas.
Vi möter läkarfrun Nancy Brandh, som helst tillbringar tiden framför spegeln eller på Drotts kappmagasin på jakt efter en ny klänning; Kåre Hjelm, överläkare på Epidemin; Ulla och Gittan, som går sista året i flickskolan och många fler. Än finns det hopp är första delen i en romaqnserie om människorna kring ett lasarett - en värld fylld av spänning och allvar, beskriven med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.
Karin Wahlberg har skrivit en fängslande och initierad skildring av en dramatisk vardag i en svensk småstad på femtiotalet."

Livet går vidare av Karin Wahlberg (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)
Baksidestext:
"I Livet går vidare, andra delen i Karin Whlbergs romanserie, återser vi människorna kring lasarettet i 50-talets Ekstad.
Doktorinnan Nancy Brandh väntar sitt tredje barn och förbereder flytten till nya huset. Det är mycket att se fram emot, inte minst frufridagen, Lennart Hylands påhitt, en dag vikt för husmödrarna då deras äkta hälfter ska ta hand om barn och hushåll. Tyvärr verkar maken Egon mer än lovligt distraherad. Nog för att arbetet som överläkare är krävande men kvällarna bli ofta lång för Nancy med radion som enda sällskap.
På lasarettet oroar sig sjuksköterskeelev Ella-Kristin för Evelina Winnerstrand som kommit in med livshotande knivhugg i buken efter det otäcka överfallet på farstutrappan. Man vet inte vem gärningsmannen är och den lugna småstaden är skakad.
Med ett stort mått av nostalgi och tidsfärg målar Karin Wahlberg upp ett panorama över en småstadsvardag fylld av glädje och sorg."

Första delen köpte jag 2015 på bokrean och året efter köpte jag andra delen i serien på loppis. Just då var jag jättesugen på att läsa de är böckerna och hade tänkt mig att också skaffa tredje delen så småningom, men eftersom det aldrig blev av att jag läste ens den första boken så glömde jag helt bort att skaffa den där tredje delen. De här två delarna i serien hade jag helt glömt att jag ens hade och även om jag var intresserad när jag köpte dem så är jag inte speciellt sugen på att läsa dem längre så jag undrar om det inte vore dags att de flyttar ut i en av skänkeslådorna.

OBS! Du har väl sett att jag lottar ut en bok i ett annat inlägg? Regler och anmälan finns  HÄR

4 kommentarer:

 1. Wahlbergs bok hade jag tänkt att läsa, var ju på sjukhus som barn på den tiden...

  SvaraRadera
 2. Jag har läst del 1 men ej del 2 tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Jag har läst en annan bok av henne och var inte jätteglad i den så jag har aldrig känt mig sugen på den här serien.

  SvaraRadera
 4. Första delen har jag läst. Inte så dum. Det var intressant att läsa om polioepidemin.

  SvaraRadera