fredag 8 maj 2020

Recension: Förstfödd av Nykänen & Selåker

Titel: Förstfödd
Serie: Bruksfallet
Författare:Joni Nykänen & Johannes Selåker
Format: Inbunden
Antal sidor: 334
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

"I krigets Finland år 1945 förintas en by i lågor. Händelsen föder ett djupt hat i en brännskadad mans hjärta.
Sju decennier senare återvänder Aino Kivi rill Bruksfallet, en mellansvensk ort präglad av avfolkning och förfall. För drygt tio år sedan dog hennes tvillingbror Ville, bara sjutton år gammal, ii en för samhället förödande skogsbrand. Aino valde att fly familjens trauma.
Hennes hemkomst sammanfaller med flera brutala mord som sprider oro och skräck bland invånarna. Dessutom kommer en dömd mördare tillbaka till byn, något som får byns mäktiga män att kraftsamla.
Aino undviker barndomshemmet till varje pris, men måste till slut ta kontakt för att berätta vad hon fått reda på, att familjen kan vara i fara. Men hon försvinner spårlöst och föräldrarna tvingas konfrontera släktens mörka historia.
En ung blåljusfotograf och en åldersstigen polis med liberal syn på lagen bildar tillsamans en osannolik utredningsgrupp, men är alltid steget efter i jakten på den som dödar.

------------------
Det var faktiskt baksidestexten som fick mig att  bli sugen på att läsa den här boken och då passade jag på att boka den hos förlaget. Förutom att det här är första delen i serien Bruksfallet av den nyblivna deckarduon Joni Nykänen och Johannes Selåker, två journalister som träffades på Aftonbladet så låter ju det här som en bok som jag skulle gilla.

Baksidestexten var alltså en av orsakerna till att jag blev intresserad av Förstfödd, berättelsen låter sådär perfekt mystisk som gör den till något som ligger på gränsen för vad jag tål, men utmana mina gränser är ju vad  jag gör ofta. Och ja, miljön, det lilla samhället, är precis så olycksbådande som jag hade förväntat mig. Det jag tyvärr hade svårare för var persongalleriet, där jag initialt hade ganska svårt att förstå hur de hängde ihop och hur de hängde ihop med handlingen, det blev lite känslan av osammanhängande, snabba ögonblicksbilder över berättelsen. Problemet med det är ju att läsningen inte riktigt flyter på utan det tar ett tag att sortera in varje karaktär i ett sammanhang. Av karaktärerna är det faktiskt ingen jag direkt fastnar för och det är lite synd för det underlättar alltid att ha en favorit som man kan följa.
Intrigen är lite spretig och gör det svårt emellanåt att följa den röda tråden men struntar man i det och bara läser vidare så klarnar en hel del så småningom.

Jag blev lite förvirrad av den här första delen i serien men hoppas nu att en del obesvarade frågor får sin förklaring i nästa del i serien. Förstfödd är i vilket fall som helst en mystisk, bitvis spännande och annorlunda bok. Jag ser alltså fram emot nästa del i den här serien!

Tack Bokfabriken för rec.exet!

Förstfödd finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar