onsdag 6 maj 2020

Recension: Det onda av Inès Bayard

Titel: Det onda
Originaltitel: Le malheur de bas
Författare: Inès Bayard
Format: Inbunden
Antal sidor: 197
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"Marie är lyckligt gift, trettiotvå år gammal och älskar sin man Laurent och deras liv i Paris. Hon trivs med sitt arbete och drömmer om att bli mamma. Framtiden ser ljus ut. Tills den dag hennes chef ger henne skjuts hem från jobbet och våldtar henne i sin bil. Instinktivt vet Marie att hon aldrig kommer att berätta för någon om vad som har hänt. Men undan för undan förvandlas hennes relation till sin egen kropp och när hon upptäcker att hon är gravid hotar tystnaden och ensamheten hennes själva existens."

--------------------

Den här boken blev jag nyfiken på när jag läste beskrivningen, den lät som en rätt så stark bok. Trots att en del franska författare helt enkelt inte funkar för mig så var jag beredd att göra ett försök föe Det onda är ju bara på knappt 200 sidor så den borde jag orka läsa oavsett om den funkade eller inte för mig.

Det första som hände var att jag insåg att man inte bara läser Det onda utan den drabbar en som ett knytnävsslag i mellangärdet. Det är en brutal beskrivning av en våldtäkt och vad den gör med offret, hennes självbild och hur den får henne att både tvivla och hata sig själv.

Det onda är en lättläst  men pga ämnet är den ändå en tung och svår bok att läsa och den slutar på ett sätt som gör att man verkligen förstår hur djupt Marie skadats

Det Onda är Inès Bayards debutroman och den blev nominerad till Frankrikes största litterära pris, Goncourt-priset. Det här är en bok som man kan få mardrömmar av och som är så välskriven att dessa knappt 200 sidorna räcker väl till för att förmedla det hemska som händer Marie och hur det påverkar henne. LÄS DEN! Den här boken hamnar direkt bland Årets favoriter!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR 

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!

Det onda finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar