söndag 2 augusti 2020

Recension: Führerns barnmorska av Mandy Robotham

Titel: Führerns barnmorska
Originaltitel: A Woman of War
Författare: Mandy Robotham
Översättning: Cecilia Berglund Barklem
Format: Inbunden
Antal sidor: 355
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar (Se "Om")

"Barnmorskan Anke Hoff arresteras och sätts i koncentrationsläger för att ha förlöst en kvinna i Berlins ghetto. I lägret blir hon de judiska mödrarnas sista hopp. Med outtömlig tro på mänskligheten gör hon vad hon kan för att kvinnorna ska kunna minnas sina nyfödda barn efter att de avrättats av fångvaktarna.
Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och när Führern väntar en arvinge hämtas hon av Gestapo för att för att ansvara för Eva Braun som hålls gömd i bergen. Nedkomsten tvingar Anke till handlingar hon aldrig trott sig kapabel till, men värst av allt är ändå att hennes hjärta börjat slå för SS-officeren som är satt att övervaka henne."

------------------

Min pappa var och maken är intresserad av andra världskriget så jag har nog blivit lite påverkad av det och gillar ofta berättelser som utspelar sig under den tidsperioden. Utöver det så är det här författaren debutroman och den som följt min blogg vet att jag är ganska svag för debuter

Det här är alltså en fiktiv berättelse men författaren har lyckats ta ett ämne som gör att den känns trovärdig och något som verkligen kunde ha hänt. Att författaren själv är barnmorska och brinner för sitt yrke märks tydligt i de detaljerade och känslomässiga beskrivningarna av det Anke gör. Mandy Robotham tar också upp en del moraliska dilemman som man kan ställas inför i det här yrket och det får en att tänka till lite extra - hur skulle jag själv ha resonerat? Anke är i en omöjlig sits egentligen - det är lite som att välja mellan pest och kolera.

Führerns barnmorska blev för mig en berättelse som jag fastnade för helt och som fick mig verkligen att fundera på vad som skulle vara rätt att göra i  en situation som Anke hamnar i. Det här är en riktig bladvändare som man läser engagerat från första till sista sidan och inte kan sluta att tänka på ens när sista sidan är läst. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Mandy Robotham.

Jag har bjudit på en smakbit i ett annat inlägg HÄR

Tack Bookmark förlag för rec.exet!


Führerns barnmorska finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden

1 kommentar:

  1. Jag tyckte också väldigt mycket om boken. Möjligen kunde denna författande barnmorska dragit ner lite på beskrivningarna av mekonium och slemproppar ;)

    SvaraRadera