söndag 16 augusti 2020

Recension: Mörkläggningen av David Baldacci

Titel: Mörkläggningen
Originaltitel: Walk the Wire
Serie: Amos Decker
Författare: David Baldacci
Översättning: John-Henri Holmberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 446
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar (Se "Om")

"Amos Decker, FBI-agenten med perfekt minne, får i uppdrag att lösa ett bestialiskt mord i en liten oljestad i North Dakota. Skifferoljan under marken är värd miljarder, och löftet om snabba pengar har lockat till sig hänsynslösa storföretag, korrupta tjänstemän och brottslingar. I oljeruschens kölvatten följer droger, inbrott, prostitution och nu mord.
När Amos Decker och kollegan Alex Jamison börjar gräva i mordoffrets förflutna kommer de något stort på spåren. Under marken vilar hemligheter som inte får se dagens ljus, och det finns personer som inte drar sig för att döda en FBI-agent för att sanningen inte ska komma fram."

-----------------------------
Jag är ganska fascinerad av den här författaren, han är så otroligt produktiv. Det är nog mycket därför jag nu följer fyra av hans serier.

Det jag tycker är intressant är att han lyckas hålla isär de olika huvudpersonerna så att de inte blir alltför lika varandra utan alla har sina egna personligheter och egenheter. Kanske är det precis så han lyckas hålla isär dem, de har alla olika egenheter och i vissa fall är de t o m av olika kön, men av alla de karaktärer jag hittills läst om så är Amos Decker en klar favorit.

Miljön är väldigt amerikansk såklart och samma gäller stilen, Baldacci följer den klassiska amerikanska stilen som myntades av Raymond Chandler, Dahiell Hammett mfl . Det här är alltså en ganska vanlig och förutsägbar amerikansk deckare. Trots att det såklart går att gissa sig till vad som hänt så har boken också sina fördelar.

Mörkläggningen är en lättläst deckare som passar perfekt som ren underhållningsläsning. Den är rätt så strömlinjeformad och rätt så förutsägbar, men det har sina fördelar också ibland. För mig är den här typen av böcker perfekt läsning när man vill ha något lättläst och underhållande som inte kräver alltför mycket av läsaren.

Tack Bokfabriken för rec.exet!


Mer info om författaren och hans böcker finns på David Baldaccis websida

Andra böcker av David Baldacci jag recenserat

John Puller
Del 4: Ingenmansland

Amos Decker
Del 4: Morden i Baronville
Del 5: Frälsaren i Burlington

Atlee Pine
Del 1: Lång väg till rättvisa
Del 2: Minuten före midnatt

Aloysius Archer
Del 1: Skulden

Mörkläggningen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON InbundenInga kommentarer:

Skicka en kommentar