fredag 14 april 2017

Recension: Skam av Robert Warholm

Titel: Skam
Författare: Robert Warholm
Format: Inbunden
Antal sidor: 225
Förlag: Framsteget bokförlag
Recensionsexemplar

"I den värmländska socknen Frykeboda hittas en ung kvinna mördad i sitt eget hem. Det är sent 1800-tal och kommunikationerna är långsamma, men en sådan här nyhet sprids snabbt på kyrkbacken.

Länsmannen och fjärdingsmannen gör sitt bästa för att lösa mordfallet, men det står snart klart att det är många som har något att dölja. I en socken där alla måste känner alla måste man akta sig för att ge grannarna anledning att skvallra. De finns mycket skam och skuldkänslor om man skrapar på ytan. Där finns även en främlingsfientlighet som blir tydlig när man söker efter mördaren.

Historien bygger på ett autentiskt svensk rättsfall, men platser och personer är ändrade och upplösningen blir en annan."

------------------

Jag fick den här boken av författaren som också är bokbloggare. Han hade tidigare besökt min blogg under sin bokbloggsturné för boken (länk till det inlägget finns längre ner) och nu fick jag alltså möjlighet att få läsa boken.

Istället för att bara redogöra för rättsfallet så koncentrerar sig den här berättelsen på hur det var i sådana här småorter på den tiden. Hur mycket skvaller betydde. Skam är något återkommande i boken och hur andras tyckande och tänkande styrde människornas agerande. Gjorde man "fel" i andras ögon så fick man stå där med skammen och bli i princip utstött. Tyvärr har ju inte mycket ändrats under de senaste hundra åren. Oavsett om det är på en liten ort eller i en storstad så låter sig fortfarande många styras av andras tyckande.

Trots att rättsfallet är väldigt välkänt har författaren lyckats göra något alldeles eget av den genom att fokusera mer på omgivningen och dåtidens samhälle än på själva rättsfallet. Med det sagt så måste jag ändå medge att för mig var det ett störningsmoment att grunden var ett rättsfall som jag känner till väldigt väl genom att jag har läst om det både i fakta och i skönlitterär form och också sett både dokumentärer och dramatiseringar av fallet. Något som jag uppskattade mycket var att språket till stor den höll sig på en mera tidsenlig form istället för antingen vara helt och hållet 1800-talsspråk eller modernt nutidsspråk.
Eftersom fokus låg på annat än rättsfallet (som jag ju visste precis hur det slutade) så var inte heller utgången given och det var riktigt spännande att försöka klura ut vad som egentligen hänt.

Skam är en lättläst och spännande bok som jag blev väldigt positivt överraskad av.

Tack Robert Warholm för rec.exet!


Robert Warholms besök på bloggen under turnén kan du läsa HÄR.

Robert bloggar om böcker på sin blogg Mina skrivna ord


 
Skam finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Jag tyckte också om språket; att han lyckades hålla balansen där. Också hur han hade fångat stämningen i bygden.

    SvaraRadera