måndag 19 augusti 2019

Recension: Blommor över helvetet av Ilaria Tuti

Titel: Blommor över helvetet
Originaltitel: Fiori sopra l'inferno
Författare: Ilaria Tuti
Översättning: Helena Monti
Format: Inbunden
Antal sidor: 351
Förlag: Bazar förlag
Recensionsexemplar

"I en liten by omgiven av uråldrig skog och de majestätiska italienska alperna hittas en man naken med ögonen utrivna. Det är det första i en serie av kusliga mord.
Kriminalkommissarie och profilerare Teresa Battaglia ombeds leda mordutredningen. Battaglia är dryga 60 år och hårdhudad efter många års kamp för respekt och rang i den mansdominerade italienska poliskåren. hon inser snart att en grupp åttaåriga barn verkar stå i centrum för mördarens intresse och när mystiska symboler börjar dyka upp kring deras hem dröjer det inte länge förrän ett av dem försvinner. När Teresa intensifierar utredningen börjar lager på lager av hemligheter, som länge dolts i skogen, komma fram i all sin ohygglighet.
Men Teresa kämpar samtidigt mot en annan fiende - sitt eget intellekt. Hennes främsta vapen har alltid varit den knivskarpa hjärnan, men hälsan har hon sedan änge negligerat och illavarslande symptom börjar dyka upp. Till råga på allt har hon blivit tilldelad en ny assistent, inspektör Massimo Marini, vars lojalitet hon tvivlar på.
Allt medan Teresa börjar komma sanningen på spåren tvingas hon inse att jakten på mördaren också blivit en annan kamp mot klockan och den fasansfulla insikten att hennes kropp kan komma att svika henne innan fallet är löst."

------------------------

Den här boken blev jag direkt intresserad av när jag såg den. Inte nog med att omslaget är riktigt fint men det är också en debut och första delen i en planerad trilogi om kommissarie Teresa Battaglia. Där har vi alltså redan många ingredienser som lockar mig utöver att jag hittills ofta gillat böcker av författare från Medelhavsområdet.

Redan första mötet med Teresa Battaglia fick mig att associera till Ann Cleeves Vera Stanhope och det är positivt för jag gillar ju Vera Stanhope både i böcker och på tv. Battaglia är den där kärva typen som har rejält med skinn på näsan och som inte tänker låta sig tryckas ner av någon. Samtidigt finns där en glimt i ögat när hon trycker till sin nya assistent - han ska inte inbilla sig att han kan mer bara för att han är en karl. Hennes gliringar och beska kommentarer till Massimo Marini görs med glimten i ögat och man kan ana nästan en lite moderlig omsorg om honom när hon formar honom efter hur hon vill ha sin assistent.

Berättelsen utspelar sig i en del av Italien som man inte träffar på i deckare i vanliga fall. Det här är ett Italien som är långt ifrån storstäderna och kriminaliteten där. Här handlar det om mindre orter uppe i alperna, där också människorna är annorlunda än de i södern, formade som de är av det kärvare klimatet och kulturen i närheten av gränsen mot Österrike.

Intrigen är spännande och annorlunda och jag läser sida efter sida för att få reda på mer. Jag är, som sagt, väldigt förtjust i Teresa Battaglia och tycker nästan lite synd om hennes assistent, samtidigt som deras inbördes relation är nånting som jag faktiskt kan le lite åt.

Blommor över helvetet är en intressant, annorlunda och spännande thriller som utspelar sig i ett Italien som vi inte är vana vid att läsa om. Jag vill definitivt läsa och veta mer om Teresa Battaglia och Massimo Marini och längtar redan efter nästa del i trilogin.

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack Bazar förlag/Schyttberg PR för rec.exet!


Blommor över helvetet finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar