måndag 1 augusti 2016

Flickoffret av James Oswald

Titel: Flickoffret
Serie: Kommissarie McLean, del 1
Författare: James Oswald
Format: Inbunden
Antal sidor: 397
Förlag: Modernista

"En ung flickas vanställda kropp hittas i ett igenbommat källarrum. Runt kroppen har sex inre organ placerats ut i en cirkel, och allt tyder på att flickan har offrats i någon form av makaber ritual. Händelsen tycks ha ägt rum för närmare sextio år sedan.
För den nytillsatta kriminalkommissarien Tony McLean i Edinburgh är detta ett "cold case" som borde ges låg prioritet - men McLean kan inte sluta tänka på offret och hennes ohyggliga död.
Samtidigt plågas Edinburgh av en hel rad bestialiska mord. Det är dödsfall som inte uppvisar någon rimlig logik, och Edinburghpolisen står handfallen.
Till sin förvåning upptäcker McLean att de nya morden på något sätt tycks vara kopplade till det ceremoniella mordet i källaren. En egendomlig, till synes irrationell teori börjar sakta ta form..."

--------------------
Flickoffret är första delen i James Oswalds serie om Kommissarie Tony McLean vid Edinburghpolisen. Jag hade läst mycket positivt om den här serien på olika bloggar och när nu den här första boken i serien fanns till ett bra pris på bokrean så var det ett perfekt tillfälle att prova en författare som jag inte läst något av tidigare.

Det är ingen mjukstart på den här boken utan man konfronteras ganska direkt med det första mordoffret och en ingående beskrivning av mordoffrets skick när polisen kommer fram. Så redan här förstår man att det här är absolut inte en bok för känsliga.

Jag blir glatt överraskad av huvudpersonen Tony McLean, han verkar ju inte ens ha några alkoholproblem, så han är inte skriven efter samma "mall" som väldigt många huvudpersoner i krimminalromaner är skrivna efter. Inte heller grottar författaren ner sig i hans privatliv alltför mycket utan här är det brottet, brottslingen och polisarbetet som prioriteras, och det tycker jag om.

Det är ett bra tempo i boken och den är lättläst, det händer hela tiden någonting så att jag bara måste fortsätta läsa. Men, som jag sa redan tidigare, är det här ingenting för den som är känslig och som inte vill ha alltför detaljerade beskrivningar av mord och mordoffer. Men det här är definitivt min typ av kriminalroman och nu måste jag ju skaffa nästa del, Själarnas bok,  så snart som möjligt, jag vill fortsätta bekantskapen med Tony McLean och poliserna i Edinburgh.

Mer info om författaren och hans böcker finns på James Oswalds websida

Flickoffret finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


3 kommentarer:

  1. Visst är det uppfriskande att läsa om en polis som inte har alkoholproblem :)

    SvaraRadera
  2. Det här är en riktigt bra serie!! :)

    SvaraRadera