söndag 1 september 2019

En smakebit på søndag - Den falska profeten

Det blev lite ändringar i planeringen den här helgen. Från början hade vi tänkt oss att åka iväg på en gårdsauktion på lördagen, men vi var båda så trötta att vi beslöt att hoppa över det och stanna hemma istället. Så på lördagen kunde jag sitta och läsa hela dagen medan maken höll till i garaget och mekade moppe. Söndagen hade vi redan från början planerat ha som en vilodag och trots att vi alltså inte åkte iväg någonstans på lördagen så får nog söndagen ändå bli en vilodag, sådan extra vila behövs också ibland. Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas Flukten fra virkeligheten.  En smakebit på søndag går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-----------------

Min smakbit kommer från boken jag precis har börjat läsa, från sidan 13 i Den falska profeten av Håkan Östlundh (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)

"Hon höjer pistolen och flyttar sig en decimeter åt sidan för att kunna se i riktning bort mot trappan. Hon är helt oförberedd på skottet som river sönder tystnaden. Det sjunger i öronen när hon kastar sig ner på golvet och genast avlossar två slarvigt riktade skott ut i mörkret.
Hon uppfattar inget annat utifrån rummet än det torra ekot av knallarna från ammunitionen, tar ett stadigare grepp om vapnet, riktar det omsorgsfullt mot trappan, håller lägre nu, skjuter två skott i snabb följd, sedan ytterligare ett med viss spridning.
En svag duns och en flämtning når henne från andra sidan rummet. Det blir alldeles tyst i två tre sekunder, sedan tumlar något tungt nedför trappan. Det frasar av kläder och slår hårt mot stegen och så blir det tyst igen."

12 kommentarer:

 1. där vill man ju inte stå, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. obehaglig situation. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Jag har bara läst en bok av Östlundh, den första i serien om Fredrik Broman. Den gav mersmak.

  SvaraRadera
 4. Ja vila kan behövas. Den här står oläst i hyllan tillsammans med flera av hans böcker

  SvaraRadera
 5. Noen ganger er det absolutt best med hvile i helgen. Lesetid er heller ikke å forakte :-)
  Det hørtes ut som du leser en meget spennende bok. Det fikk jeg også lyst til å lese. Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. En behöver vilohelger. Känner till författaren men har inte läst något, än. Tack för smakbitar!

  SvaraRadera
 7. Den verkar riktigt spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Uja, jag tycker inte så mycket om krim, just nu tycker jag verkligheten är mer än tillräckligt hemsk med en massa skjutningar. Tack för smakbit, är man biten på genren så gillar man säkert denna också! ha en fin söndag

  SvaraRadera
 9. Kände inte till denna, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Gårdsauktion låter kul. Hoppas det blir av en annan gång. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera