måndag 9 september 2019

Recension: Nytt land av Mathias Alm

Titel: Nytt land
Författare: Mathias Alm
Format: Inbunden
Antal sidor: 261
Förlag: Blue Publishing
Recensionsexemplar

"1874 är den finska landsbygden utarmad efter år av missväxt och svält.
Aksel har sett många familjer försvinna eller gå under, och han vet att han har havet att tacka för att de ännu är vid liv. Hans älskade hustru och deras dotter.
De har ingenting annat än fisket att leva av. Drömmen om ett drägligare liv åt familjen har fått honom att blicka långt bortom horisonten. Mot Sverige.
Aksel står inför ett livsavgörande val. Ett oåterkalleligt beslut måste fattas. Ett som kommer att sätta hans envishet, hustruns styrka och deras kärlek på prov.
Han ser bara en möjlighet. Att ensam ge sig ut över havet och lämna de han älskar bakom sig."

---------------
Jag fick mail från förlaget om den här boken och kunde helt enkelt inte motstå den, baksidestexten var väldigt lockande. När jag fick boken kunde jag inte låta bli att bläddra lite i den och såg då att handlingen delvis utspelade sig i Österbotten och det passar ju perfekt för mig eftersom jag själv är därifrån. Ett extra plus och nånting som gjorde mig riktigt sugen på att läsa den här boken var att Nytt land är den här författarens debutroman, och jag är ju väldigt svag för debuter. Den här berättelsen baserar sig på en sann historia som författaren fått sig berättat av sin farmor.

Att ta sig till Sverige var nog ofta det som återstod på den tiden när livet hemma blev för svårt. Uppe i norr betydde det också att resan till Sverige oftast blev inte bara farlig men också ofattbart svår och det Aksel (eller han borde väl egentligen heta Akseli?) bestämmer sig för att göra kräver massor med beslutsamhet och både fysisk och psykisk styrka. Men för honom är det ett självklart val om han ska kunna rädda familjen.

Det finns en del igenkänning för mig i boken. Jag kan så väl förstå Aksels längtan efter hemmet i Finland och hur han känner igen sig när han börjar närma sig land på återresan. De känslorna tror jag är svåra att förstå om man själv inte gått igenom det. Oavsett hur länge jag bor i Sverige så är det väldigt speciellt att åka tillbaka till staden som jag kommer ifrån. Det finns en osynlig gräns på vägen dit där jag helt plötsligt känner att jag är "hemma" där naturen i mina ögon är så mycket vackrare än någon annanstans och där människorna är som jag är.

Aksel är på många sätt en väldigt trovärdig karaktär, men det finns en sak som i mina ögon inte riktigt passar in och det är breven som han och hans fru skriver. De breven känns lite för "svenska" med tanke på att de båda är från Österbotten i Finland.
Miljöbeskrivningarna träffar verkligen mitt i prick och man känner som om man satt där i båten med Aksel på hans resa över Kvarken.

Mathias Alm har verkligen lyckats med sin debutroman och den berörde mig djupare än vad jag hade förväntat mig. Den här författaren vill jag väldigt gärna läsa fler böcker av så jag hoppas verkligen att han nu fortsätter att skriva böcker. Och att det inte dröjer alltför länge innan nästa bok kommer.

Tack Blue Publishing för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Nytt land finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden

1 kommentar:

  1. Min Mormor är det som är hans dotter. Hälsningar M-L W

    SvaraRadera