söndag 29 september 2019

En smakebit på søndag: Minns deras namn

Helgen har hittills varit väldigt trevlig trots att jag inte hunnit läsa speciellt mycket. På lördagen var vi och såg Häxorna i Eastwick på Cirkusteatern i Stockholm och efteråt åt vi middag på restaurang. När vi sen kom hem var vi rätt så trötta båda två så maken gick och la sig tidigt och jag orkade inte riktigt koncentrera mig på läsningen utan häll på med en massa annat. Söndagen har vi redan i förväg bestämt blir en riktig vilo- och tv-tittardag, jag vet att jag lär känna av att vi varit ute på lördagen och maken lär vara rätt så trött han också och då är det bäst att ta det lugnt och vila så man är utvilad på måndag igen. Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas Flukten fra virkeligheten.  En smakebit på søndag går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-----------------

Min smakbit kommer från sidan 59-60 i Minns deras namn av Simon Stranger (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)"D för Dora, namnet på ubåtshamnen som Hitler planerade att anlägga alldeles utanför Trondheims centrum. Ett bygge av betong som aldrig fullbordades, men som gjordes om till riksarkiv några år efter kriget p grund av de massiva väggarna. Jag läste om Dora och historien parallellt med att jag fortsatte att gräva i Rinnans barndom och fortsatte att leta efter svar på detta familjemysterium. För varför plockades just du ut? Var det bara anklagelsen om att ha spritt nyheter från BBC, eller var det något mer? Hur avslöjades det överhuvudtaget?
D för danslokalerna i området där Henry växer upp, där han upptäcker kvinnotycket; denna självklara säkerhet som de andra uppvisar när de bara helt nonchalant knallar fram till synes utan att bry sig om ifall de blir avvisade eller inte. Hur lyckas de med det? tänker Henry gång på gång, när han står i utkanten av ett sådant gäng och bara iakttar det som händer. Hur kan de verka så likgiltiga, så världsvana?"11 kommentarer:

 1. En okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten. Den här kom i posten för ett tag sedan, och den lät intressant.

  SvaraRadera
 3. Den här boken kände jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Ny bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Känner inte till författaren och visste inget om den planerade U-båtshamnen. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 6. Ny bok för mig. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 7. Låter som en mycket stark berättelse, tack för smakbit och trevlig söndag!

  SvaraRadera
 8. låter intressant! har aldrig hört talas om någon planerad u-båtshamn i Trondheim, men varför inte? tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten! Har inte hört talas om boken förut.

  SvaraRadera