fredag 27 september 2019

Recension: Kärleken väntar längst ut på grenen av Mari Åberg

Titel: Kärleken väntar längst ut på grenen
Författare: Mari Åberg
Format: Danskt band
Antal sidor: 361
Förlag: Lava förlag
Recensionsexemplar

"Tiden är 70-tal och huvudpersonen är Annika, en okysst, blyg och något naiv artonåring som flyttar till Malmö för att bli flygledare. Här möter hon den världsvana Eva som kommer direkt från den glamorösa modellvärlden och påverkas av hennes levnadsglada sätt."

-------------
Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa hennes senaste bok och självklart ville jag det, jag har ju läst annat av henne tidigare och gillat de böckerna.


Den här berättelsen tilldrar sig under 70-80-talet och det passar mig perfekt med tanke på att jag var i övre tonåren då och fyllde faktiskt 20 i slutet på 70-talet. Alltså var jag nog ganska precis i huvudpersonen Annikas ålder just då och kan relatera till en del av vad som händer.i boken. Tidsmarkörerna i boken sitter som ett smäck och det är hög igenkänning för mig på många ställen i berättelsen.

Huvudpersonen Annika är naiv men här har nog författaren tagit i kanske lite för mycket, i mina ögon är hon nog lite väl naiv, trots att man kanske var hårt hållen (som jag också var på den tiden) så är det här lite för mycket.
Återigen kastas jag tillbaka till mina egna minnen när Annika äntligen kommer in i den bransch hon så hett längtat efter att få jobba inom. Jag vet så väl hur det känns, när jag var liten ville nämligen jag också jobba inom flyget och fick så småningom också chansen att göra det, visserligen inte inom den yrkeskategorin som Annika söker sig till men jag kan tänka mig att känslan är densamma när man väl är på väg till det som man så länge drömt om. Delen om hennes arbete är faktiskt den absolut intressantaste delen i boken.

Även om jag kan förstå varför författaren valde att ha med sex i den här boken så blev det lite för mycket för mig. Det var en tid av frigörelse då tjejer/kvinnor testade sina gränser och tog för sig på ett annat sätt än tidigare men för mig så passade sexskildringarna inte in i den här boken, jag hade faktiskt helst velat slippa dem.

Trots en del invändningar så tyckte jag rätt bra om boken även om jag inte tycker att den riktigt når upp i samma nivå som böckerna i  hennes tidigare trilogi. Kärleken väntar längst ut på grenen är småmysig feelgood som fick mig verkligen ut på en riktig nostalgitripp.

Tack Mari Åberg för rec.exet!

Andra böcker jag recenserat av den här författaren

Och kvar stod en röd resväska
Löftet
Vi som älskade och hatade så

Kärleken väntar längst ut på grenen finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band

2 kommentarer:

  1. Håller med dig i recensionen boklysten.

    SvaraRadera
  2. gillade boken, många igenkänningsfaktorer. Tiden när man var ung och sökte mål, vänner och kärlek, en intressant tidsresa.

    SvaraRadera