torsdag 10 juli 2014

Bara människor

Titel: Bara människor
Författare: Anne Liljeroth
Format: pocket
Antal sidor: 381
Förlag: Hoi Förlag

"När Saga Widerbeck bestämmer sig för att göra upp med sitt förflutna så gör hon det med besked. Hon köper helt sonika hela det hyreshus som för henne är förknippat med flera barndomstrauman. Väl på plats möter hon personer som hon har haft svårt att glömma, som har påverkat hennes livsval och självbild.

Saga flyttar hem till sin barndomsstad med en plan. En plan för hur hon ska få dem att minnas, få dem att se henne som den hon är idag. Men saker och ting blir inte riktigt som hon tänkt sig."

---------------------------------------

Jag hade faktiskt noll förväntningar när jag började läsa Bara människor. Och av någon anledning hade jag lite svårt att komma igång med den så det tog ett antal sidor innan läsandet tog fart ordentligt.

Sakta men säkert började jag lära känna huvudpersonen Saga och känna igen hennes funderingar och känslor. Vem har inte någon gång i livet varit i den där situationen där man känner sig förorättad och tänker på hämnd? Och de flesta av oss har nog någon gång blivit sårade och känt oss så förorättade att man varken velat eller kunnat släppa tankarna på hur man blivit behandlad.  Och så har man haft de där funderingarna "Vänta bara...förr eller senare blir det min tur att ge igen!". Allt sånt påverkar sen såklart hur man fungerar i sitt vardagsliv och i sitt sociala samliv. Tänk att det ska vara så svårt att bara släppa både riktiga och inbillade oförrätter, glömma och gå vidare med sitt liv.

När jag väl kom in i boken blev det många igenkännande leenden och vid en del kapitel lite skammens rodnad på kinderna. Igenkänningsfaktorn är alltså ganska så hög och man får sig faktiskt en tankeställare när man läser boken.

Uppföljaren, Vanliga människor glömmer och går vidare, kommer i november 2014

Mer om Anne Liljeroth finns på hennes hemsida

Tack Hoi Förlag för rec.exet!

Bara människor finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON1 kommentar: