tisdag 8 juli 2014

Zack

Titel: Zack
Författare: Mons Kallentoft & Markus Lutteman
Format: Inbunden
Antal sidor: 424 sidor
Förlag: Bookmark förlag

"Fyra asiatiska kvinnor hittas brutalt avrättade i en ägenhet. En femte dumpas svårt stympad utanför Södersjukhuset. Att döma av hennes sargade kropp har hon blivit attackerad av hundar.

Tjugosjuårige Zack har gjort kometkarriär inom Stockholmsolisen. På dagarna är han en driven kriminalinspektör vid Särskilda enheten. På nätterna flyr han verkligheten med droger på klubbar. Han vet att det inte kommer att hålla, men de blodiga minnena från hans barndom driver honom mot avgrunden.

Jagad av polisens internutredare försöker Zack tillsammans med kollegan Deniz att lösa den värsta mordvågen i Sveriges moderna historia. Handlar det om kvinnohat, rasism eller människohandel? Det enda som är säkert är att fler kvinnor kommer att dö om de inte hittar mördaren."


------------------------------------------


Min absolut första reaktion när när jag såg den här boken var att inte läsa och recensera den eftersom jag hittills inte riktigt gillat Kallentofts stil. Men samtidigt blev jag ganska nyfiken på vad samarbetet med Lutteman skulle ge för resultat.

Intressant nog är det precis det som jag inte gillade i böckerna med Malin Fors som fungerar så bra för mig i Zack. Allt det där mörka som jag inte gillade känns bara så rätt i den här boken. Zack ingår definitivt i den Stockholm Noir-kategorin som verkar ha växt fram på senare tid. Det handlar inte längre  bara om motsatserna god eller ond utan här är man någonstans i gränslandet där det är olika grader av helvetet som gäller. Det finns egentligen ingen som jag upplever som riktigt, riktigt god utan det handlar om att karaktärerna är mer eller mindre dåliga... Tonen i berättelsen blir då också våldsam och brutal.

Handlingen är spännande med mycket action. Kriminalgåtan är rätt så brutal och beskrivs bitvis så tydligt att man får lite rysningar. Men det är ju så en bra thriller ska vara.

Jag har läst både några av Kallentofts Malin Fors-böcker och Luttemans El Choco och Det du inte såg och det känns som att konstellationen Kallentoft/Lutteman verkligen är en "marriage made in heaven".

Zack är första delen i den planerade Herkulesserien av Kallentoft/Lutteman och jag gillar Zack så mycket att jag definitivt kommer att vilja läsa kommande delar också. Hoppas bara att jag inte behöver vänta altför länge på nästa del!

Mer om Mons Kallentoft och Markus Lutteman och deras böcker finns på deras egna hemsidor

Mons Kallentoft

Markus Lutteman

Stort tack till Bookmark Förlag för rec.exet!

Zack finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar