fredag 4 juli 2014

En drottnings död (The Tudors del 3)

Titel: En drottnings död (The Tudors del 3)
Författare: Elizabeth Massie
Format: Inbunden
Antal sidor: 378
Förlag: Förlaget Harlequin


"Anne Boleyn är död och ett katolskt uppror utbryter i norra England. Kungens armé statuerar ett blodigt exempel med förrädarna och Henrik VIII är inte nöjd förrän de trotsiga ledarna får betala med sina huvuden. Den kyska och vackra nya drottningen, Jane Seymour, har övertalat honom at försonas med sina döttrar, lilla Elisabet och prinsessan Maria. Upprorsmännen hoppas att den gudfruktiga Maria en dag ska återställa kyrkans makt. Hon får emellertid vänta på sin tur, då Jane välsignar Henrik med något de andra fruarna inte kunnat ge honom - en son. Dessvärre dör hon strax efter födseln, och kungen låser förkrossad in sig i avskildhet.

En ny ledare väntar på att Henriks makt ska avta, en skada från en tornering hotar att ända hans liv, och illojalitet sjuder vid hovet. Kungens rådgivare, som är bekymrade över Englands försvagade allianser, övertalar kungen att gifta sig med den anspråklösa Anna av Kleve. Det är en politisk förening som Henrik känner sig allt annat än tillfredsställd med...tills han möter en ung, kokett älskarinna som heter Katarina."


-----------------------------------------------------
En drottnings död är tredje och sista delen av trilogin The Tudors. Och även den här tredje delen är skriven av Elizabeth Massie, precis som del 2.

Den här tredje delen tycker  jag är väldigt komprimerad och man har försökt klämma in alltför mycket i en enda bok.Henrik VIII och Jane Seymour

Först är det Jane Seymour som ju var Henriks stora kärlek men som dog.Henrik VIII och Anna av Kleve
Sedan kommer Anna av Kleve som han gifte sig med av politiska skäl.

Thomas Cromwell
Cromwell "störtas" till slut och med ganska otrevliga följder för honom.


Men även om själva berättelsen nog är bekant för de flesta så är, som jag redan tidigare sagt, det här inte en historiabok utan mer som en relationsroman. Och En drottnings död handlar mer om personerna och relationerna än bara berättar historia. Tyvärr så hinner man inte riktigt lära känna varken Jane Seymour eller Anna av Kleve speciellt väl, de ges inte samma utrymme som Katarina av Aragonien och Anne Boleyn, vilket är synd. Och nästa av Henrik VIII kvinnor, Katarina Howard, hinner man bara få en glimt av i slutet av boken.

Vill du veta mer om författaren så kika in på Elizabeth Massies hemsida

Tack till Förlaget Harlequin för rec.exet!

En sammanfattning av hela trilogin kommer inom kort.

Min recension av del ett,  Ske din vilja

Min recension av del två, Tårar av blod

En drottnings död finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Harlequin

1 kommentar: