söndag 13 juli 2014

Expeditionen: Min kärlekshistoria

Titel: Expeditionen: Min kärlekshistoria
Författare: Bea Uusma
Format: Inbunden
Antal sidor: 313
Förlag: Norstedts förlag

"11 juli, 1897. Ingenjör Andrées polarexpedition lyfter i en vätgasballong, på väg mot Nordpolen. Trettiotre år senare hittas resterna av deras sista läger på en öde glaciärö. I de tättskrivna dagböckerna kan man läsa hur de, efter bara några dagars luftfärd, blivit tvungna att nödlanda på packisen och hur de i månader försöker ta sig tillbaka till fast mark. Tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. När de stiger iland på Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I snart hundra år har polarforskare, journalister och läkare försökt lösa gåtan. Vad ände egentligen på ön? Varför dog de tre expeditionsmedlemmarna, trots att de hade stora mängder proviant, varma kläder, lådvis med ammunition och tre fungerande gevär?

Bea Uusma, läklare och författare, bestämmer sig för att ta reda på svaret. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser till Nordpolen med isbrytare och över packisen med helikopter. Hon tillbakavisar vedertagna teorier och finner helt nya bevis. Historien om världens mest misslyckade expedition rymmer laboratorieprov, söndervittrade dagbokssidor och ett stulet revben i ett vadderat kuvert på ICA Dalagatan. Men det här är också en berättelse om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person, som hatar att frysa, besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men helt fel i tid."

----------------------------------------

Jag hade hört mycket om den här boken och det var många som hyllade den, alltså hade jag faktiskt väldigt höga förväntningar, kanske t o m alltför höga, för jag blev faktiskt lite smått besviken. Kanske jag borde ha väntat ännu ett tag innan jag läste den, så att allt det jag hört (alla lovord) fallit mer i glömska. Jag kanske får ta och läsa om boken vid något annat tillfälle.

Jag är inte precis jätteintresserad av polarexpeditioner men hade ändå väntat mig att boken skulle handla mer om Andrées expedition. Istället hamnar mer av fokuset på Uusma och hennes besatthet. Till viss del kan jag förstå den besattheten, jag har själv lätt att bli lite "insnöad" på sånt som jag är intresserad av, men Uusmas besatthet av polarexpeditionen spränger på något sätt alla gränser....och blir därmed faktiskt lite obegriplig för mig....

Andrées expedition i sig visste jag redan i förväg lite om och det var intressant att få läsa mer om den, jag gillade t o m att läsa tabellerna av vad de åt. På något sätt blev de tre expeditionsmedlemmarna mer verkliga genom att författaren så noggrannt tagit reda på och beskrivit vad de åt, vad de hade för kläder på sig osv, osv.

Själva den fysiska boken är en upplevelse i sig. Jag läste den illustrerade inbundna utgåvan och den känns verkligen lyxig. Tjocka, i vissa fall färgade blad, bilder som emellanåt täcker ett helt uppslag.

Expeditionen: Min kärlekshistoria fick Augustpriset som bästa svenska fackbok 2013 med motivationen

"Ingenjör Andrées expedition har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta på ett nytt, spännande sätt."

Expeditionen: Min kärlekshistoria är verkligen en annorlunda och speciell faktabok, men jag borde nog ha väntat ett tag till med att läsa den.

Expeditionen: Min kärlekshistoria finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON

2 kommentarer:

  1. Jag hade bestämt mig för att inte läsa den men börjar bli lite nyfiken ändå. Finns det 2 olika böcker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns den här inbundna illustrerade utgåvan och så finns det en textutgåva i danskt band http://www.bokus.com/bok/9789113051154/expeditionen-min-karlekshistoria-textutgava/ Den kommer också ut i pocket i oktober, tror jag.

      Radera