lördag 17 maj 2014

Den motvillige kommunisten

Titel: Den motvillige kommunisten
Författare: Colin Cotterill
Format: pocket
Antal sidor: 322
Förlag: Bra Böcker

"Trots att han saknar utrustning, erfarenhet och vilja har dr Siri Paiboun nyss blivit utsedd till coroner i Demokratiska folkrepubliken Laos. Året är 1976, kungafamiljen har avsatts, kommunisterna har tagit över, och den sjuttiotvåårige Siri har fått uppdraget helt enkelt för att han är den ende läkaren som finns kvar i Laos sedan alla andra flytt landet.

Siri, som sett fram emot pensionen, får plötsligt omskola sig, och finner sin position outhärdligt trist. Men när hustrun till en av partiets ledare rullas in på bårhuset och kropparna av torterade viatnamesiska soldater börjar flyta upp till ytan i en laotisk sjö, vänds allas blickar mot den nye coronern.

Siri står framför en internationell kris, men till sin hjälp har han den intuitivt begåvade sjuksköterskan Dtui.

Tillsammans är de tvungna att ta hjälp av gamla vänner, schamaner, rättsmedicinska slutsatser, andlig insikt och lite hederligt gammalt snokande för att avslöja vad som är på gång..."


------------------------------------------------

Nu har jag hittat en favoritdeckare igen! Jag gillar sådana här lite udda figurer och dr Siri Paiboun är precis det, udda. Han är sjuttiotvå, coroner utan att vara utbildad till det och med ett ganska annorlunda sätt att se på saker och lösa problem. Och hans arbetskamrater och vänner är också minst sagt originella så slutresultatet blir en aning skruvat...och eftersom allt tilldrar sig i det kommunistiska Laos där det råder brist på både det ena och det andra så uppstår en del ganska roliga situationer. Och som en extra twist så finns lite andar och spöken också med.
Det här är första boken om dr Siri och samtidigt med denna så köpte jag lyckligtvis två till ur serien så jag kommer absolut att fortsätta att läsa om dr Siris äventyr.

Den motvillige kommunisten finns att köpa hos t ex
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar