onsdag 2 november 2016

Hot över Östersjön av Mark Greaney

Titel: Hot över Östersjön
Serie: Jack Ryan
Författare: Mark Greaney
Format: Inbunden
Antal sidor: 652
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"En Airbus från Stockholm kolliderar med ett ryskt spaningsplan. Alla passagerare omkommer.

Klämd mellan giriga oligarker och en konkursfärdig statsekonomi har Rysslands president Valerij Volodin för avsikt att skapa internationellt kaos för att dölja sin egentliga plan. Jack Ryan ser ett mönster och tvekar inte att slå tillbaka. Problemet är bara att Volodin har femtiotusen soldater som står redo att invadera ett Nato-land.

Kommer Jack Ryan att hinna stoppa Volodins hänsynslösa planer?"

--------------------
Många blir nog smått förvirrade av omslaget eftersom det står Tom Clancy med stora bokstäver men när man tittar närmare så ser man att boken är skriven av Mark Greaney.  Men det finns en enkel förklaring: Tom Clancy skrev ett antal av Jack Ryan-böckerna i samarbete med andra författare och den sista var Mark Greaney. När Clancy dog 2013 fick Greaney fortsätta skriva serien i hans anda, Greaney fick alltså överta huvudkaraktären Jack Ryan.

Greaney har lyckats väldigt bra i mina ögon och jag tycker nog att han t o m gjort böckerna mer tillgängliga för fler läsare eftersom han lyckats lätta upp dem lite. Med Hot över Östersjön har han ändå gått tillbaka lite till den typiska Clancy-stilen men utan att boken blivit alltför tung att läsa. När jag recenserade Döden som diktator kläckte jag ur mig att Greaney nog inte kommer att klara av att komma upp i Clancys nivå när det gäller politiska förutsägelser. De orden har jag fått äta upp när jag läst den här boken.

Hot över Östersjön blev en rejält omskakande upplevelse. Det är rena, rama skräckupplevelsen när det man läser händer i verkligheten. Nackhåret riktigt reste sig när jag först läste i boken och sen skulle läsa dagens tidning och läste en artikel i tidningen som är nästan som det jag läste i boken nyss. Hot över Östersjön kom ut i originalversion (dvs på engelska) år 2015, dvs den bör ha skrivits under 2014 och mycket av det som händer i boken händer i verkligheten just nu. Det är nästan så att man börjar undra om det är Greaney som kan se in i framtiden eller om "vännen" i öst använder den här boken som manual för sina aktiviteter. Jack Ryan-böckerna har alltid innehållit träffsäkra politiska analyser och förutsägelser, men det här var riktigt, riktigt kusligt. Jag behövde verkligen inte läsa skräck till Halloween, det räckte så bra med Hot över Östersjön.

Det här är en bok som helt enkelt inte går att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa men Hot över Östersjön är inte bara en spännande, actionfylld thriller utan också rykande aktuell just nu. LÄS DEN!

Tack Bookmark förlag för rec.exet!Andra Jack Ryan-böcker jag recenserat

Rysk roulette
Döden som diktator

Mer info om Tom Clancy och hans böcker finns på Tom Clancys websida
Mer info om författaren och hans böcker finns på Mark Greaneys websida


Hot över Östersjön finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden4 kommentarer:

  1. Jag får nog ta tag i den bok jag har liggande så jag vet om jag ska fortsätta läsa :)

    SvaraRadera