torsdag 10 november 2016

Veckans bokbloggsfråga - vecka 45


Igår blev det inte mycket bloggat, hade fullt upp med att oroa mig för maken och brorsan som var tvungna att bege sig ut i snökaoset. Hemresan från jobbet i Stockholm tog 4 timmar eftersom han var förutseende nog att gå från jobbet ett par timmar för tidigt och därmed slapp det värsta kaoset. Men bror satt mitt i smeten och kom ingenstans. Pratade med honom vid 22-tiden på kvällen och då hade han suttit fast i köerna i uppemot 7 timmar. Lyckligtvis hade han då kommit fram till ett ställe där han kunde komma av, vända och åka hemåt.

Så idag får jag sätta lite fart och jobba undan det som skulle ha gjorts igår. Och det första jag tar itu med är Veckans bokbloggsfråga som anordnas av Barnboksbloggen. Frågan lyder

Läser du alltid ut böcker oavsett om du tycker om dem eller inte? Bloggar du även om de böcker du väljer att inte läsa ut? Skriver du även recensioner om de böcker du inte tycker om? Hur gör du ifall du får recensionsex som du absolut inte tycker om, läser du i alla fall eller lägger du undan boken? Och hur gör du med recension av de recensionsex du inte alls tycker om? 

--------------------

När det gäller att läsa ut böcker oavsett om jag gillar dem eller inte så skiljer jag stenhårt på egna exemplar som jag köpt och recensionsexemplar som jag fått. Är det en egen bok och jag verkligen inte gillar den så hänger det på hur illa jag tycker om den om jag läser klart eller lämnar den. Om jag tycker så illa om den att jag nästan kräks eller håller på att tråkas ihjäl så lämnar jag den, annars läser jag nog klart men då blir det mer "blädderläsning", dvs jag skummar igenom boken.

Är det ett rec.ex så läser jag boken oavsett vad jag tycker om den, utom i undantagsfall. Det har funnits ett par böcker som jag faktiskt inte klarat av att läsa ut men då har det berott på att det knappt gått att förstå vad som står därför att boken skulle behövt ungefär 13 korrektur/lektörvändor till för att de  skulle  bli läsbara. Men det har bara hänt ett par gånger under den tid jag fått rec.ex.  Och även då så bloggar jag om boken och skriver också att jag inte klarat av att läsa klart boken och berättar varför.

Jag bloggar om allt jag läser, både egna och rec.ex, oavsett om jag gillar eller inte gillar boken. Att göra så var ett helt medvetet beslut jag tog när jag började blogga. Jag har inga problem med att skriva att jag inte gillar boken även om det är ett rec.ex., det viktiga för mig där är att inte såga något/någon jäms med fotknölarna utan ha lite respekt, det är ju trots allt så att bara för att jag inte gillar den så betyder det inte att någon annan inte skulle kunna uppskatta just den boken.  Kritik är OK så länge det är konstruktiv kritik och faktiskt så har jag t o m fått tack för att jag varit ärlig och sagt vad jag tycker (alla kan inte gilla allt).  Jag är ingen litteraturkritiker till utbildning och yrke utan en "vanlig" läsare och det jag skriver är min egen helt subjektiva åsikt om en bok och de som ger mig böcker att recensera är medvetna om det.


3 kommentarer:

  1. Jag bloggar också om alla böcker jag läser. Jag önskar att jag kunde lägga ifrån mig böcker jag inte tycker om!

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det är väldigt bra att så många bokbloggare är ärliga i sina recensioner. för man lär sig ju vilka andra som läser ungefär samma typ av böcker som en själv och då spelar deras åsikter lite mer roll. Vad lurad jag skulle känna mig om folk satt och hyllade en bok som var dålig... Ja precis vi är ju bara vanliga läsare, inga experter så vi skriver bara vad vi själva tycker.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker också det finns en poäng i att skriva om man inte gillade boken så på så sätt känns det viktigt att också läsa ut alla, jag hoppas ändå att de kanske tar sig om de nu är mindre bra inledningsvis :)

    SvaraRadera