tisdag 1 november 2016

Mord ombord av Jan Mårtenson

Titel: Mord ombord
Serie: Homandeckare
Författare: Jan Mårtenson
Format: Pocket
Antal sidor: 351
Förlag: Wahlström & Widstrand
Hyllvärmare


"Det stora lyxfartyget Queen Elizabeth strävar ut i Atlanten med destination New York. Ombord finns ett färgstarkt galleri av märkliga människor. En amerikansk miljardär med planer på att bygga om ett förfallet slott i Sverige och göra det till ett världsberömt museum - men hans finansimperium är hotat. Hans färgstarka hustru, som är helt emot projektet. Hans assistent, med drag av Elvis Presley, som står närmare den vackra hustrun än vad som är riktigt lämpligt. I samlingen finns också en rysk grevinna från tsartiden, en svensk godsägare som vill sälja sitt spökslott med anor från Engelbrekts tid, en ung blond finansanalytiker och en slipad advokat med ett utseende som Karl XII:s dödsmask.
Och så Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren från Gamla stan, som dras in i en virvel av dramatiska händelser. Historien börjar på Skagen där Homan har semester. Ett ödesdigert möte på Bröndums hotell sätter igång det spännande händelseförloppet."

------------------------

Homandeckarna är väldigt speciella för mig och de är perfekta att läsa i sängen innan man somnar, det finns alltid något intressant böckerna men ändå är de inte så spännande att man inte kan lägga boken ifrån sig när det är dags att släcka lampan och sova.

Det bästa med Mårtensons Homandeckare är ändå att man lär sig något nytt i varje bok, det kan vara om historia, antikviteter, geografi eller det som jag tycker är allra roligast, en massa onödigt kunnande. I den här boken finns ett bra exempel på det, nämligen den folkliga bakgrunden till det engelska ordet "posh", dvs lyxig, överklass, exklusiv osv. Och det är väl på ett sätt lite onödigt kunnande, men samtidigt roligt.

Som deckare är böckerna om Johan Kristian Homan oblodiga mysdeckare. Värsta våldet i böckerna är ungefär i nivå med en blodig näsa eller att Homan får ett slag i huvudet, förutom då för det obligatoriska mordoffret, men även morden i de här böckerna är relativt civiliserade. En mycket trevlig detalj i böckerna är också att det alltid finns ett recept längst bak på någon av maträtterna som ätits i boken.

Jag är väldigt förtjust i de här böckerna och trots att jag läst ganska många av böckerna så har jag ännu inte läst alla och det är tur det. När jag väl läst den sista boken så återstår ju bara att läsa om hela serien, och den gången kanske i rätt ordning...för det här är böcker som jag kan läsa om och om igen.

Mer info om författaren och hans böcker finns på Homansällskapets websida


Mord ombord finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad/E-bok
1 kommentar:

  1. Jag har tänkt läsa dem, men nu har det kommit upp i rätt många till antal.

    SvaraRadera