torsdag 16 maj 2019

Hett i hyllan #196


Torsdagen börjar med Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

----------------------
Ett loppisfynd igen


Alberte-serien (Alberte och Jakob, Alberte och friheten, Bara Alberte) av Cora Sandel
Baksidestext:
"Cora Sandel skildrar i de tre delarna i Serien om Alberte den unga kvinnan Albertes uppväxt i en instängd och borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet, hennes uppbrott och mötet med det fria och bohemiska konstnärslivet i Paris och till sist den krokiga vägen fram till förverkligandet av författardrömmarna.
Böckerna har en historisk klangbotten och en storartad tidsfärg av åren kring sekelskiftet och fram till mellankrigstiden. Men det som kanske framförallt ändå gjort dem så älskade är den personliga berättelsen om en kvinna med frihetslängtan och drömmen om ett annat liv: om en kvinna under det tidiga 1900-talet som skapar sitt eget utrymme Cora Sandels förmåga till inlevelse och allmänmänsklighet har gjort böckerna om Alberte till de stora, tidlösa klassikerna de är idag."Den här köpte jag 2016 på loppis (såklart). Jag har läst en hel del klassiker men har inte läst något av Cora Sandel så när jag hittade den här på loppis så var det självklart att den skulle få följa med hem. Den jag har är alltså en samlingsroman med hela trilogin om Alberte i en och samma bok och det blir ungefär 890 sidor. Den såg helt ny och oläst ut när jag köpte den och hos mig har dem ju blivit stående i bokhyllan som en hyllvärmare, mest för att de där nästan 900 sidorna avskräcker lite.3 kommentarer:

  1. Den serien har jag aldrig hört talas om, men den låter intressant.

    SvaraRadera
  2. Känner varken till bok eller författare. Tror jag inte i alla fall...

    SvaraRadera
  3. En klassiker som jag tror min mamma tyckte jag skulle läsa. Men jag gjorde det nog aldrig.

    SvaraRadera