lördag 18 maj 2019

Recension: Larona av Karolina Bjällerstedt Mickos

Titel: Larona
Serie: Till Esperani
Författare: Karolina Bjällerstedt Mickos
Format: Häftad
Antal sidor: 332
Förlag: Fafner förlag
Recensionsexemplar

"Det är dags för årliga förhandlingar mellan Storriket och Enhetliga Kejsardömet, parter i ett krig som aldrig tycks ta slut. I händelsernas centrum finns Larona som fästmö till prins Rostal av Storriket. Krigslyckan verkar v'ända uppåt när det viktiga Norrstad återerövras ur fiendens hand. Men vem har egentligen tagit makten i Norrstad? Och vem är den mystiske betjänten som så snabbt fått Kungens förtroende?
Från sin uppsatta position ser Larona att både Storriket och den kungliga familjen håller på att falla samman. Hon dras in i en sammansvärjning som inte bara hotar att stjälpa den uråldriga maktbalansen utan också avslöja vem hon egentligen är."

-----------

Larona är andra delen i nyutgivningen av trilogin Till Esperani. Jag läste första delen, Mantor, för cirka en månad sen men kände att jag behövde ta en liten paus från fantasy och läste alltså annat emellan innan det var dags att ta itu med den här.

Den här boken är ganska annorlunda mot första boken. I Mantor var handlingen till stor del förlagd till teaterns värld och handlingen kretsade mycket kring Mantor (som jag faktiskt inte tyckte så bra om), Larona handlar mer om maktspel och intriger mellan de olika länderna. Det gemensamma för båda böckerna är de där medeltidsvibbarna jag får när jag läser, det känns som att en väldigt stor andel av beskrivningarna (t ex kläder) är nästan direkt tagtna ur medeltida berättelser. Samma gäller den magi och de andar som förekommer i den här boken, för mig känns mycket av det som medeltida folksägner.

Mantor var ju inte direkt min typ av person, jag tycker betydligt bättre om Larona. Hon och hennes engagemang, som inte ses med blida ögon av alla, fungerar betydligt bättre för mig

Nu ska jag bara läsa lite annat emellan så är det dags att ta itu med den tredje och avslutande delen i trilogin, Dorei.

Tack Fafner förlag för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit ur boken i ett annat inlägg HÄR

Min recension av del 1 i serien

Mantor

Larona finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad


1 kommentar:

  1. Jag tycker också om att läsa lite olika böcker. Tack för boktips. Ha en riktigt fin helg kram Nina

    SvaraRadera