tisdag 14 maj 2019

Recension: Samnang tiggarpojken av Staffan Nordstrand

Titel: Samnang, tiggarpojken
Serie: Floden del 2
Författare: Staffan Nordstrand
Format: Pocket
Antal sidor: 462
Förlag: MBM förlag
Hyllvärmare 2019

"För tiggarbarn i Phnom Penh är tillvaron hård. Ett barn är inte värt mycket, utom som inkomstmedel. Och när tiggarteamets ledare Aaron försöker sig på att exportera sin hårdhänt kuvade grupp på fem barn i sjuårsåldern från Kambodja till Thailand startar en kedja av händelser som får ödesdigra konsekvenser. För det är många som vill ha sin del av kakan, vre sig det gäller organiserat tiggeri, tvångsprostitution eller trafficking av barn.
Samnang lyckas fly just innan han ska "fixas till" med syra eller verktyg för att bli ett mer inkomstbringande tiggarbarn, åtminstone på kort sikt. Tillsammans med sin tygelefant Soriya fortsätter han fly och blir hårdför överlevare i sin nya hemstad Bangkok. Men räddning finns så länge som modiga människor vågar se bakom fasaden, även om tillit är en lyx för bättre lottade."

---------------------------------

Jag läste första delen, Under floden (länk till recensionen finns längre ner på sidan), för nästan fyra år sedan och hittade sen den här boken på second-hand och tyckte det skulle vara intressant att fortsätta serien. Nu blev det inte riktigt så utan boken har stått som hyllvärmare ända sedan jag köpte den men nu var det dags att läsa den.

Den här serien handlar om den grymma verkligheten bakom det turistparadis som de som besökt t ex Thailand oftast inte ser. Berättelsen om Samnang och allt han råkar ut för är fruktansvärd och samtidigt tyvärr troligtvis väldigt nära verkligheten. Staffan Nordstrand har ju lång erfarenhet av förhållandena i de här länderna och har engagerat sig ordentligt för speciellt barnens villkor därnere.

Det som är det tråkiga är att själva den viktiga röda tråden nästan drunknar i detaljerade, ovidkommande dialoger som inte för berättelsen framåt utan snarare gör läsningen så seg att jag var fördig att ge upp flera gånger. Boken är ju på nästan 500 sidor men hade nog kunna kortats ner med minst 100 sidor utan att det viktiga i innehållet på något sätt hade tagit skada.

Trots mina invändningar är Samnang, tiggarpojken en aktuell berättelse så länge det pågår t ex trafficking och barn far illa i många länder och den här boken är på det sättet verkligen läsvärd.
Nu måste jag bara skaffa den sista, avslutande delen i den här trilogin för den måste jag ju absolut läsa.

Mer info om författaren och hans böcker finns på Staffan Nordstrands websida


Jag har bjudit på en smakbit från den här boken i ett annat inlägg HÄR


Mina recensioner av andra böcker av Staffan Nordstrand jag läst

Under floden (Floden, del 1)
Byggfirman
En tid för gudar (Opium del 2)

Samnang, tiggarpojken finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket/E-bok
Bokus Pocket/E-bok
CDON Pocket
1 kommentar: