torsdag 30 maj 2019

Recension: Pärlsystern av Lucinda Riley

Titel: Pärlsystern
Originaltitel: The Pearl Sister
Serie: De sju systrarna, del 4: CeCes berättelse
Författare: Lucinda Riley
Översättning: Gabriella Andersson
Format: Inbunden
Antal sidor: 597
Förlag: Bazar förlag
Recensionsexemplar

"Den konstnärliga CeCe har alltid känt sig som en utböling. Efter att systrarnas adoptivfar - Pa Salt, som hans döttrar tillgivet kallar honom - gått bort står hon ensam kvar utan sin ständiga  skugga, systern Star. Hon hoppar av konstskolan, där hon ändå vantrivts, och med en känsla av att inte ha något att förlora går hon på första bästa plan till Thailand. På Krabis vackra stränder möter hon den mystiske Ace, en man till synes lika ensam som hon själv, men med mörka hemligheter...
Etthundra år tidigare reser Kitty McBride, prästdotter från Edinburgh, till Australien som sällskapsdam. Väl på plats möts hon av upplevelser hon aldrig kunnat drömma om, inte minst i form av de två tvillingbröderna Drummond och Andrew McCrombie - den ene vild och äventyrlig, den andre ambitiös arvtagare till ett framgångsrikt pärlfiskeföretag.
CeCe inser när hon utforskar sin ledtråd, et svartvitt fotografi, att även hon måste resa till Australien, och på den avlägsna och vilda kontinenten väcks för första gången en känsla av tillhörighet inom henne när hon utforskar aboriginernas historia och de dramatiska händelserna kring Kitty och familjen McCrombie."

------------------------

Jag har läst en fristående roman av den här författaren och den tyckte jag om och när jag läste första delen i den här serien fastnade jag direkt och har sedan dess längtat efter varje ny del. Nu var det alltså dags för fjärde delen, Ceces berättelse.

Det var spännande att Ceces resa skulle ta henne till Australien, det är nämligen en världsdel som jag alltid varit väldigt fascinerad av och tyckt om att veta mer om. Som vanligt är boken uppdelad i nutid och dåtid. Nutid är den här gången Ceces berättelse och dåtid handlar om KittyMcBride, en "förfader" till Cece.
Jag tycker väldigt mycket om Kitty McBride, hon är precis den typen av människa som jag associerar med kvinnorna i Australien, intelligent, driftig, stark och inte rädd för att hugga i. Berättelsen om henne är ett riktigt äventyr om de som en gång i tiden kom till Australien och vad som mötte de där.
Det man får veta om Cece blev jag ganska förvånad över, min tidigareuppfattning om henne stämde inte alls in på det som framkommer i boken och jag blir faktiskt mer positivt inställd på henne än jag varit hittills. Sättet som Ceces och Kittys berättelser hänger ihop ger också en förklaring till en del som jag funderat över.

Utöver de här rena personberättelserna så får man veta en massa om Australiens urbefolkning och hur de blev behandlade av de vita. En del visste jag innan men det dyker också upp sådant som jag inte visste nånting om.

Parallellberättelserna i nu- och dåtid, intressanta karaktärer och spännande intrig mot bakgrunden av den röda jorden i Australien gör att jag uppslukas helt  av Pärlsystern. Det dyker också upp totalt oväntade händelser som ännu mer kullkastar min inställning till just den här systern. Den här serien är verkligen något alldeles extra och nu börjar längtan efter och väntan på nästa del som är Tiggys berättelse.
Pärlsystern far direkt in bland Årets favoriter och är självklart bland de jag måste välja mellan när det gäller Maj månads bästa bok!

Tack Bazar förlag/Schyttberg PR för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Lucinda Rileys websida

Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

De sju systrarna - Maias bok
Stormsystern - Allys bok
Skuggsystern - Stars bok

Min recension av en fristående bok av Lucinda Riley

Midnattsrosen

Pärlsystern finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar