måndag 27 maj 2019

Recension: Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke

Titel: Ett högre syfte
Serie: Esther Eldh & Fabia Moretti
Författare: Malin Thunberg Schunke
Format: Inbunden
Antal sidor: 349
Förlag: Piratförlaget
Recensionsexemplar

"Under en exklusiv svensexa på den franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin mitt i ett blodigt attentat och blir frihetsberövad, misstänkt för mord. Efter flera terrordåd har stämningen hårdnat i Europa, och den ärelystne domaren Philippe Duvernay driver den franska brottsutredningen med järnhand.
Jakten på attentatsmännen spänner över flera länder, och i Haag blir den svenska åklagaren Esther Eldh och hennes färgstarka italienska chef Fabia Moretti engagerade i fallet. Vem är Amir Yasin och vad hände egentligen i baren i Juan-les-Pins? Det komplicerade ärendet präglas snart av maktspel och nationellt revirtänkande.
Isolerad från sin familj i Stockholm kämpar Amir Yasin förtvivlat för upprättelse, men framför allt för att överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser."

---------------
Ett högre syfte är den här Malin Thunberg Schunkes  debutroman och första delen i en planerad serie om den svenska åklagaren Esther Eldh och hennes chef Fabia Moretti vid Eurojust  (The European Union's Judicial Cooperation Unit = Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete). När jag fick förfrågan om jag ville läsa boken och hade läst baksidestexten så blev jag väldigt nyfiken på boken och tackade ja.

Eftersom berättelsen tar upp nånting så aktuellt som terrorism var jag beredd på att det skulle dyka upp en del frågor som jag skulle bli tvungen att ta ställning till. Det jag inte var förberedd på var att det skulle dyka upp så mycket som tvingade mig att stanna upp och sortera mina egna tankar och åsikter och ta ställning till var jag själv står i frågan.
Boken handlar också om hur den enskilda människan kan drabbas om man befinner sig på fel plats vid fel tillfälle, speciellt om man då har "fel" utseende oavsett nationalitet. Hur mycket hjälp kan man förvänta sig att få om man är svensk?

Det är också intressant att få lite insyn i andra länders rättssystem så man inte automatiskt tror att bara för att saker och ting fungerar på ett sätt här så fungerar det likadant i andra länder också. Det är också skrämmande hur rivaliteten mellan de olika rättssystemen styr vad som händer med den anklagade eftersom ingen klarar av att medge om de dragit fel slutsatser och då är det den enskilda människan som hamnar i kläm.

Jag har alltid varit svag för udda karaktärer och Fabia Moretti är en person jag absolut vill veta mer om. Esther Eldh är än så länge alltför "lagom" för att jag ska fastna för henne även om där finns en liten vinkling som får mig att tro att även att hennes liv inte kommer att fortsätta vara lika lugnt och att hon då blir mer intressant.

Ett högre syfte tar upp ett väldigt aktuellt ämne och blir på det sättet faktiskt mer skrämmande och spännande än vanliga spänningsromaner. Författaren Malin Thunberg Schunke är docent i straffrätt och har arbetat som åklagare och det märks, hela berättelsen är så trovärdig att den sänder kalla kårar utmed ryggen på mig och den där tanken "Tänk om det var jag..." dyker titt som tätt upp i huvudet.  En imponerande debut som jag inte kunde lägga ifrån mig förrän sista sedan var läst! Jag ser verkligen fram emot nästa del i den här serien! Den här boken hamnar direkt bland Årets favoriter!

Tack Piratförlaget/Kult PR för rec.exet!

Ett högre syfte finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar