torsdag 4 juni 2020

Hett i hyllan #251


Redan torsdag!?! Veckorna går så fort att jag tappar bort mig med dagarna emellanåt och kommer sen på med ett ryck vilken dag det är. Idag är en sån dag och eftersom det är torsdag så börjar dagen på bloggen med Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-----------------

Det blir ett bokreafynd igen

Rule, Britannia! av Johan Hakelius
Baksidestext:
"Mitt under Napoleonkrigen reste lady Hester Stanhope från England till Mellanöstern för att aldrig återvända. I nästan trettio år gick hon klädd som en turkisk man, rökte vattenpipa och umgicks med rövarhövdingar, övertygad om att hon en dag skulle rida in i Jerusalem på ett vitt fullblod, sida vid sida med en muslimsk Messias.
Det brittiska imperiet var fullt av original och till en början var det vanligt att britter tog seden dit de kom i världen. Först under slutet av drottning Victorias styre hade imperiets hjältar lärt sig att tygla sin lust till det exotiskaw. Men det innebar inte att personer som general Kirchener och lord Curzon saknade egenheter.
Rule, Britrannia! erbjuder en semester från vår egen, rätt fåniga tidsålder. Boken utgår från viktorianerna, som stod få efter i nyfikenhet, ingenjörskonst, framåtanda och märkliga intressen: deras böjelse för att förvandla djur till människor, från Beatrix Potters barnböcker till Walter Potters uppstoppade, kricketspelande marsvin, är värd ett eget kapitel.
Rule, Britannia! är en bok om personer, situationer och egenheter under drygt 200 år av brittisk historia."

Den här boken köpte jag på bokrean 2017.  Inte nog med att omslaget är helt underbart men baksidestexten är lika lockande den. Jag gillar att läsa om excentriska personer och speciellt sådana som verkligen har funnits så det här är definitivt en bok för mig och det var nog mycket därför jag köpte den. Jag är nästan mer sugen på att läsa den nu eftersom jag läst Hakelius artiklar och krönikor i tidningarna och gillar hans stil.

3 kommentarer:

  1. Jag tycker mig känna igen omslaget, men jag har inte läst den.

    SvaraRadera
  2. Underbart omslag och lockande innehåll. Den skulle jag inte ha något emot att läsa.

    SvaraRadera
  3. denna har jag också i bokhyllan, tack för påminnelsen

    SvaraRadera